Με χαμηλές προσδοκίες ο Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Ακιντζί

Με χαμηλές προσδοκίες ο Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Ακιντζί Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου / EPA
0

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι προσέρχεται στην σημερινή άτυπη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, «με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες».

Κι αυτό, όπως ανέφερε, όχι γιατί δεν το επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά γιατί ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που υποδηλώνουν τις προθέσεις της Τουρκίας, σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης ουσιαστικού διαλόγου.

Είπε ότι στη συνάντηση θα θέσει τις προκλήσεις στα Στροβίλια και τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες, επεσήμανε, πρέπει να τερματιστούν για να προετοιμασθεί το έδαφος.

Ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών, τονίζοντας ότι επιδιώκει συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους. Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν επικεντρώνεται μόνο σε θέματα λειτουργίας, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ακόμη πως «πέραν τούτου υπάρχουν και πολλά τα οποία επισυμβαίνουν και τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος, είτε λέγονται προκλήσεις στα Στροβίλια, είτε στη Δένεια, είτε οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ».

«Όλα τούτα πρέπει να συζητηθούν και χωρίς αμφιβολία υπάρχουν και τα σοβαρά θέματα για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καλή προετοιμασία, για να μην έχουμε ανάλογα αποτελέσματα, όπως τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, είτε αργότερα στο Κραν Μοντανά».

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο θα επιδιώξει να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δική μας πρόθεση πάντα ήταν, και έχω ευθύς μετά το Κραν Μοντανά πει ότι είμαι έτοιμος, να επανέλθω από εκεί όπου τερματίστηκαν οι συνομιλίες. Συνεπώς, δεν είναι η δική μας πλευρά που ούτε δημοσιογράφους ούτε φωτογράφους ακόμα δεν ήθελε να είναι παρόντες».

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / philenews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM