Με αλεξίσφαιρο στη Μπούσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Πήγε σε ομαδικούς τάφους αμάχων

Με αλεξίσφαιρο στη Μπούσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Πήγε σε ομαδικούς τάφους αμάχων Facebook Twitter
EPA/Christophe Licoppe
0

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε σήμερα στην Μπούσα, την μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί σήμερα στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούσα όπου θάφτηκαν δεκάδες αμάχοι που σκοτώθηκαν στις μάχες.

Με αλεξίσφαιρο στη Μπούσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Πήγε σε ομαδικούς τάφους αμάχων Facebook Twitter
EPA/Christophe Licoppe
Με αλεξίσφαιρο στη Μπούσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Πήγε σε ομαδικούς τάφους αμάχων Facebook Twitter
EPA/Christophe Licoppe

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στη Μπούσα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Κατά την επίσκεψή της στην Μπούσα, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Οι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Είμαι στο Κίεβο σήμερα για να σας πω ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω Τwitter, τονίζοντας πως «στη Μπούσα γκρεμίστηκε η ανθρωπιά».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία στα «απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ – την οποία επιζητεί εσπευσμένα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούτσα και είναι εκείνοι που... υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε.

Με αλεξίσφαιρο στη Μπούσα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Πήγε σε ομαδικούς τάφους αμάχων Facebook Twitter
EPA/Christophe Licoppe

Το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κίεβο είχε σκοπό να προσφέρει στον Ζελένσκι ηθική και (κάποια) οικονομική στήριξη. Ταξιδεύοντας με τρένο από το τις Βρυξέλλες στο Κίεβο, είπε σε δημοσιογράφους ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που κόμιζε ήταν ότι είναι ανοικτός ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει πως «η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών της».

«Υπάρχει μια κυβέρνηση που δέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό και μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Κίεβο», συνέχισε ο Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM