Ο Ματ Ντέιμον επιμένει ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τον ομοφοβικό όρο, στον οποίο φέρεται να αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τους Βρετανικούς Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου, ο σταρ του «Stillwater» φέρεται να είπε ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τον προσβλητικό όρο «πριν από μήνες» όταν η κόρη του του έγραψε μια «πραγματεία» για το «πώς αυτή η λέξη είναι επικίνδυνη».

 

Αλλά σε δήλωσή του στο Variety, ο Ντέιμον είπε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τη λέξη αυτή στην «προσωπική του ζωή» και «δεν χρησιμοποιεί υβριστικούς όρους οποιουδήποτε είδους». Επιβεβαίωσε επίσης ότι καταλαβαίνει γιατί η συνέντευξη «οδήγησε πολλούς να υποθέσουν το χειρότερο».

 

«Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης, θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα με την κόρη μου όπου προσπάθησα να της πλαισιώσω την πρόοδο που έχει γίνει - αν και σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί - από τότε που μεγάλωνα στη Βοστώνη και, ως παιδί, άκουγα τη λέξη «f*g» στο δρόμο κατά κόρον, πριν καταλάβω ακόμα σε τι αναφερόταν», δήλωσε ο Ντέιμον.

 

«Εξήγησα ότι αυτή τη λέξη τη χρησιμοποιούσαν συνεχώς. Ήταν ακόμα και ατάκα σε μια ταινία μου το 2003. Εκείνη (η κόρη μου) με τη σειρά της εξέφρασε τη δυσπιστία της ότι θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει μια στιγμή όπου αυτή η λέξη χρησιμοποιούνταν στην πραγματικότητα.

 

»Με θαυμασμό και υπερηφάνεια, διαπίστωσα ότι ήταν εξαιρετικά εκφραστική για το βαθμό στον οποίο αυτή η λέξη θα ήταν οδυνηρή για κάποιον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Όχι μόνο συμφώνησα μαζί της, αλλά ενθουσιάστηκα με το πάθος, τις αξίες και την επιθυμία της για κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο Ντέιμον.

 

«Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει κανέναν με αυτόν τον όρο στην προσωπική μου ζωή και αυτή η συνομιλία με την κόρη μου δεν ήταν προσωπική αφύπνιση. Δεν χρησιμοποιώ βρισιές οποιουδήποτε είδους», συνέχισε ο Ντέιμον.

 

«Έχω μάθει ότι η εξάλειψη της προκατάληψης απαιτεί ενεργό κίνημα προς τη δικαιοσύνη. Και δεδομένου ότι η ανοιχτή εχθρότητα εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν είναι ακόμα ασυνήθιστη, καταλαβαίνω γιατί η δήλωσή μου οδήγησε πολλούς να υποθέσουν το χειρότερο. Για να είμαι όσο πιο ξεκάθαρος μπορώ, είμαι δίπλα στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+».

 

Στη συνέντευξη των Times, ο Ντέιμον φέρεται να είπε ότι είχε μόλις πρόσφατα αποσύρει από το λεξιλόγιό του τον προσβλητικό όρο, μετά από ένα αστείο που έκανε στην κόρη του, ωθώντας την να γράψει ένα κείμενο για το πόσο επικίνδυνος είναι ο όρος αυτός σήμερα.

 

Ο Ντέιμον βρέθηκε στο στόχαστρο του Twitter καθώς η συνέντευξη κατέκλυσε το διαδίκτυο.

 

Η GLAAD εξέδωσε απάντηση στη δήλωση του Ντέιμον, γράφοντας πως «Οι συνομιλίες που προέκυψαν μετά την αρχική συνέντευξη του Ματ Ντέιμον και τις επακόλουθες παρατηρήσεις σήμερα είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι αυτή η λέξη ή οποιαδήποτε λέξη που αποσκοπεί στην απαξίωση και ασέβεια των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, δεν έχει θέση στην επικρατούσα τάση: στα ΜΜΕ, τα social media, τις αίθουσες διδασκαλίας, χώρους εργασίας και όχι μόνο», δήλωσε ο Anthony Allen Ramos, επικεφαλής της GLAAD.

 

«Πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι (χρησιμοποιούν τέτοιους όρους) σε μια εποχή που οι δυσφημίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παραμένουν ανεξέλεγκτες σήμερα και μπορούν να τροφοδοτήσουν διακρίσεις και στερεότυπα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται από άτομα εκτός της κοινότητας για να δυσφημίσουν ή να περιγράψουν άτομα ΛΟΑΤΚΙ+».

 

Με πληροφορίες του Variety