Mαλί: Μια νέα ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο τουριστικό θέρετρο

Mαλί: Μια νέα ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο τουριστικό θέρετρο Facebook Twitter
0

Μια νέα συμμαχία από ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέεται με την αλ Κάιντα ανέλαβε χθες Δευτέρα την ευθύνη για την επίθεση με τουλάχιστον πέντε νεκρούς σε πολυτελές θέρετρο του Μαλί, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Μπαμακό, όπου συχνάζουν πολλοί δυτικοί τουρίστες.

 

Η συμμαχία αυτή, η Νουσράτ αλ-Ισλάμ ουάλ Μουσλιμίν, συστάθηκε στις αρχές του χρόνου από τη συγχώνευση τοπικών οργανώσεων και αρχηγός της είναι ένας διαβόητος διοικητής Τουαρέγκ. Αργότερα η οργάνωση αναγνωρίστηκε από την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ.

 

Ισλαμιστικές οργανώσεις εντείνουν τις επιθέσεις τους σε δυτικούς στόχους στο Μαλί και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, περιλαμβανομένης μιας επιδρομής σε ξενοδοχείο του Μπαμακό στα τέλη του 2015 με 20 νεκρούς.

 

Τέσσερις πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στην «τζιχαντιστική» επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή με στόχο το πολυτελές θέρετρο.

 

«Ένας στρατιώτης του Μαλί και τέσσερις πολίτες είναι νεκροί», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας Σαλίφ Τραορέ σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας τις υπηκοότητες των πολιτών θυμάτων: Γκαμπόν, Κίνα, Πορτογαλία και Μαλί.

 

Οι ένοπλοι δράστες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και άνοιξαν πυρ εναντίον των ενοίκων του. Οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από τις γαλλικές δυνάμεις και κυανόκρανους, κατάφεραν να διασώσουν περίπου 60 ενοίκους, ανάμεσά τους 13 Γάλλους και πολλά παιδιά.

 

Κάποιοι ένοικοι επέζησαν χάρις σε έναν υπάλληλο στο λογιστήριο του ξενοδοχείου, ο οποίος τους οδήγησε σε υπόγειο καταφύγιο κοντά στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στο Radio France International (RFI).

 

Ανακοίνωση του υπουργείου Ασφαλείας αναφέρει ότι οι αρχές σκότωσαν τέσσερις από τους δράστες και συνέλαβαν άλλους πέντε.

 

Ο Τραορέ είπε ωστόσο ότι κάποιοι από τους συνεργούς τους διαφεύγουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM