Μαδαγασκάρη: Ο υπουργός Παιδείας παρήγγειλε γλειφιτζούρια 2 εκατ. δολαρίων αλλά ο «λόγος» δεν έπεισε κανέναν

Μαδαγασκάρη: Ο υπουργός Παιδείας παρήγγειλε γλειφιτζούρια 2 εκατ. δολαρίων αλλά ο «λόγος» δεν έπεισε κανέναν Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Παιδείας της Μαδαγασκάρης παύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την θέση του, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε παραγγείλει γλειφιτζούρια και γλυκά αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων «για τα παιδιά». 

Ο Rijasoa Andriamanana προσπάθησε να δικαιολογήσει την παραγγελία υποστηρίζοντας πως θα δίνονταν τρία γλειφιτζούρια σε κάθε μαθητή για να ξεπεράσει την πικρή επίγευση ενός σκευάσματος με βάση βότανα που, αν και δεν έχει περάσει με επιτυχία κλινικές δοκιμές, θα δινόταν στα παιδιά ως προληπτική αγωγή απέναντι στον κορωνοϊό. 

Το σχέδιο ματαιώθηκε μετά την παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Μαδαγασκάρης, Andry Rajoelina, που ωστόσο εξακολουθεί και αυτός να υποστηρίζει ότι το προϊόν Covid-Organics είναι «θεραπεία απέναντι στον κορωνοϊό». Και δεν είναι ο μόνος ηγέτης που το πιστεύει αυτό: αρκετές αφρικανικές χώρες συνεχίζουν να εισάγουν το Covid-Organics πιστεύοντας ότι βοηθά στην καταπολέμηση του ιού, παρά τις κατ' επανάληψη επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι δεν υπάρχει για την ώρα καμία επιβεβαιωμένη θεραπεία. 

Η Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Μαδαγασκάρης έχει επίσης εκφράσει τις αμφιβολίες της για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος με βάση το φυτό αρτεμισία, προειδοποιώντας ότι η κατανάλωσή του μπορεί ακόμα και να βλάψει την υγεία. Ωστόσο ο πρόεδρος Andry Rajoelina επιμένει ότι αν το ίδιο προϊόν είχε παρασκευαστεί στην Ευρώπη, η αντιμετώπιση της Δύσης θα ήταν πολύ διαφορετική και διατείνεται - χωρίς χειροπιαστά στοιχεία - ότι το «φάρμακο» δουλεύει και ο υπόλοιπος κόσμος απλώς υποτιμά την Αφρική.

Η νησιωτική χώρα των περίπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 7 θανάτους. Οι αρχές προχώρησαν σε περιοριστικά μέτρα αλλά ο πρόεδρος Rajoelina έχει δεχτεί με σκληρή κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέσα στην εβδομάδα ξέσπασαν συγκρούσεις στην ανατολική πόλη της Toamasina, όπου είχαν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. Η ένταση ξέσπασε μετά από πληροφορίες πως αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας χτύπησαν έναν πλανόδιο πωλητή, με τις αρχές να αρνούνται επισήμως τις κατηγορίες. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM