Λούβρο: Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Μουσείου, Λοράνς ντε Καρ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Facebook Twitter
Η πρώην διευθύντρια του Λούβρου Λοράνς ντε Καρ / EPA
0

Η πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου, Λοράνς ντε Καρ, υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την έκανε δεκτή, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο αρχηγός του κράτους έκανε δεκτή την παραίτηση, χαιρετίζοντας μια πράξη ευθύνης σε μια στιγμή που το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο χρειάζεται ηρεμία και μια ισχυρή νέα ώθηση για να υλοποιήσει σημαντικά έργα ασφάλειας και εκσυγχρονισμού, καθώς και το σχέδιο “Λούβρο - Νέα Αναγέννηση”», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «την ευχαρίστησε για το έργο και τη δέσμευσή της τα τελευταία χρόνια και, βασιζόμενος στην αναμφισβήτητη επιστημονική της επάρκεια, της πρότεινε να αναλάβει αποστολή στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της G7, σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων μουσείων των εμπλεκόμενων χωρών», προστίθεται.

Μουσείο του Λούβρου: Η Λοράνς ντε Καρ θα καταθέσει σε Εξεταστική

Η Λοράνς ντε Καρ είχε αποδυναμωθεί πολιτικά μετά τη ληστεία στον Λούβρο τον Οκτώβριο, καθώς και μετά την αποκάλυψη σειράς δυσλειτουργιών στη λειτουργία του ιδρύματος. Την Τετάρτη επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για την ασφάλεια των μουσείων.

Μετά από περίπου 70 ακροάσεις, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Αλεξάντρ Πορτιέ και ο εισηγητής της επιτροπής Αλεξί Κορμπιέρ άσκησαν δριμεία κριτική στη διοίκηση του πιο επισκέψιμου μουσείου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται σε αναταραχή μετά την κλοπή γαλλικών κοσμημάτων του Στέμματος. Ο Πορτιέ είχε θέσει ευθέως ζήτημα παραμονής της στην ηγεσία, δηλώνοντας ότι «υπάρχει σαφώς ένας κατάλογος αποτυχιών που σε πολλές χώρες και θεσμούς θα είχαν οδηγήσει εδώ και καιρό στην αποχώρησή της».

Η ντε Καρ είχε ήδη προσφέρει την παραίτησή της αμέσως μετά τη διάρρηξη της 19ης Οκτωβρίου, ωστόσο τότε η υπουργός Πολιτισμού ,Ρασιντά Ντατί την είχε απορρίψει, διατάσσοντας διοικητική έρευνα. Το πόρισμα αποκάλυψε σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια, γεγονός που οδήγησε στη λήψη επειγόντων μέτρων προστασίας.

Η παραίτηση έρχεται σε μια περίοδο διαδοχικών κρίσεων για το Λούβρο, που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με ζητήματα ασφάλειας, οργανωτικές δυσλειτουργίες και σοβαρές επικρίσεις για τη διοικητική του διαχείριση.

Με πληροφορίες από Le Monde

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM