Λίβανος: Ο πρόεδρος της χώρας αρνείται συνομιλίες με Νετανιάχου παρά τις δηλώσεις Τραμπ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν / EPA
0

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με λιβανέζο αξιωματούχο, διαψεύδοντας στην πράξη τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί επικείμενων «ιστορικών» συνομιλιών.

«Είπαμε στην Αμερική ότι δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει σε Ισραήλ και ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, εάν πρώτα δεν επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε την Τετάρτη για να εξετάσει ενδεχόμενο εκεχειρίας.

Λίβανος: Τι ανέφεραν ισραηλινοί αξιωματούχοι για τις «ιστορικές διαπραγματεύσεις»

Νωρίτερα την Πέμπτη, ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι επίκειται επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου και Αούν, μετά τις πρώτες απευθείας επαφές Ισραήλ - Λιβάνου εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Αντίστοιχη αναφορά είχε κάνει και ο Τραμπ μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι προς το παρόν δεν επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου με την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση, σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.167 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άνω των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΗΠΑ: «Το Ιράν σκάβει για ό,τι έχει απομείνει»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι το Ιράν προσπαθεί να ανασύρει πυραύλους και εκτοξευτές από εγκαταστάσεις που έχουν βομβαρδιστεί, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

«Καθώς σκάβετε μέσα από κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, εμείς γινόμαστε ισχυρότεροι. Ανασύρετε ό,τι έχει απομείνει από τους εκτοξευτές και τους πυραύλους σας, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης. Δεν έχετε αμυντική βιομηχανία ούτε τη δυνατότητα να αναπληρώσετε τις επιθετικές ή αμυντικές σας δυνατότητες», δήλωσε.

Σύμφωνα με το CNN, δορυφορικές εικόνες δείχνουν μηχανήματα εκσκαφής να επιχειρούν σε περιοχές όπου εκτοξευτές πυραύλων έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Παράλληλα, ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Κίνα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποστολή όπλων στο Ιράν.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει άμεση επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και το ζήτημα τέθηκε μεταξύ τους. Η Κίνα μας διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», ανέφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Κίνα ενδέχεται να ετοιμάζει την αποστολή νέων συστημάτων αεράμυνας στο Ιράν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM
Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM