Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού

Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού Facebook Twitter
Η πρώτη κυρία του Λεσότο κατηγορείται για δολοφονία
0

Η πρώτη κυρία του Λεσότο, Μεσάια Ταμπάνε, κατηγορείται ότι σκότωσε την πρώην σύζυγο του πρωθυπουργού της χώρας, την Λιπολέλο Ταμπάνε.

Η Πρώτη Κυρία του Λεσότο παραδόθηκε στην αστυνομία και έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ για τη δολοφονία της Λιπολέλο Ταμπάνε κατηγορούνται άλλοι οχτώ άνθρωποι. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει ισχυρές αποδείξεις για την εμπλοκή της Μεσάια Ταμπάνε στη δολοφονία.

Η 42χρονη είχε εγκαταλείψει τη χώρα και είχε καταφύγει στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε όμως, έπειτα από συμφωνία που έκανε ο δικηγόρος της με την αστυνομία.

Η δικαστική διαμάχη των «πρώτων κυριών»

Η 58χρονη Λιπολέλο Ταμπάνε δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2017. Την πυροβόλησαν και την σκότωσαν έξω από το σπίτι της, στο Μαζέρου, την πρωτεύουσα του Λεσότο, δύο ημέρες προτού ορκιστεί πρωθυπουργός ο Τόμας Ταμπάνε.

Εκείνη την εποχή το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και είχε ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, αφού ο Ταμπάνε είχε ήδη σχέση με τη σημερινή σύζυγό του, Μεσάια. Όμως, οι δύο γυναίκες είχαν εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη, για το ποια θα ήταν η πρώτη κυρία της χώρας. Τα δικαστήρια είχαν δικαιώσει την Λιπολέλο Ταμπάνε. Δύο μήνες μετά τον θάνατό της, ο πρωθυπουργός παντρεύτηκε την Μεσάια.

Το ενοχοποιητικό τηλεφώνημα

Η αστυνομία είχε καλέσει την Μεσάια Ταμπάνε να καταθέσει για την υπόθεση της δολοφονίας, αλλά τον προηγούμενο μήνα εκείνη διέφυγε από τη χώρα. Έτσι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού φέρεται ότι την βοήθησε να το σκάσει με κρατικό αυτοκίνητο.

Στις αρχές Ιανουαρίου ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι τηλεφώνημα που έγινε από τον τόπο του εγκλήματος ενοχοποιούσε τον πρωθυπουργό του Λεσότο. Ο 80χρονος είχε ανακριθεί και εκείνος για τη δολοφονία. Υπό το βάρος των πιέσεων, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, αλλά δεν έχει διευκρινίσει το πότε. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τον έχουν κατηγορήσει ότι εμπόδισε τις έρευνες για τη δολοφονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters, DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί βαθαίνει την κρίση στον πυρήνα της ηγεσίας του Ιράν

Ο θάνατος του δεν αποτελεί απλώς την απώλεια ενός ακόμη αξιωματούχου, αλλά έναν παράγοντα που βαθαίνει την κρίση στην ηγεσία του Ιράν, με πιθανές συνέπειες τόσο για την πορεία του πολέμου όσο και για τη συνολική σταθερότητα της χώρας
THE LIFO TEAM
Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM