Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού

Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού Facebook Twitter
Η πρώτη κυρία του Λεσότο κατηγορείται για δολοφονία
0

Η πρώτη κυρία του Λεσότο, Μεσάια Ταμπάνε, κατηγορείται ότι σκότωσε την πρώην σύζυγο του πρωθυπουργού της χώρας, την Λιπολέλο Ταμπάνε.

Η Πρώτη Κυρία του Λεσότο παραδόθηκε στην αστυνομία και έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ για τη δολοφονία της Λιπολέλο Ταμπάνε κατηγορούνται άλλοι οχτώ άνθρωποι. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει ισχυρές αποδείξεις για την εμπλοκή της Μεσάια Ταμπάνε στη δολοφονία.

Η 42χρονη είχε εγκαταλείψει τη χώρα και είχε καταφύγει στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε όμως, έπειτα από συμφωνία που έκανε ο δικηγόρος της με την αστυνομία.

Η δικαστική διαμάχη των «πρώτων κυριών»

Η 58χρονη Λιπολέλο Ταμπάνε δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2017. Την πυροβόλησαν και την σκότωσαν έξω από το σπίτι της, στο Μαζέρου, την πρωτεύουσα του Λεσότο, δύο ημέρες προτού ορκιστεί πρωθυπουργός ο Τόμας Ταμπάνε.

Εκείνη την εποχή το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και είχε ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, αφού ο Ταμπάνε είχε ήδη σχέση με τη σημερινή σύζυγό του, Μεσάια. Όμως, οι δύο γυναίκες είχαν εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη, για το ποια θα ήταν η πρώτη κυρία της χώρας. Τα δικαστήρια είχαν δικαιώσει την Λιπολέλο Ταμπάνε. Δύο μήνες μετά τον θάνατό της, ο πρωθυπουργός παντρεύτηκε την Μεσάια.

Το ενοχοποιητικό τηλεφώνημα

Η αστυνομία είχε καλέσει την Μεσάια Ταμπάνε να καταθέσει για την υπόθεση της δολοφονίας, αλλά τον προηγούμενο μήνα εκείνη διέφυγε από τη χώρα. Έτσι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού φέρεται ότι την βοήθησε να το σκάσει με κρατικό αυτοκίνητο.

Στις αρχές Ιανουαρίου ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι τηλεφώνημα που έγινε από τον τόπο του εγκλήματος ενοχοποιούσε τον πρωθυπουργό του Λεσότο. Ο 80χρονος είχε ανακριθεί και εκείνος για τη δολοφονία. Υπό το βάρος των πιέσεων, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, αλλά δεν έχει διευκρινίσει το πότε. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τον έχουν κατηγορήσει ότι εμπόδισε τις έρευνες για τη δολοφονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters, DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM