Λαβρόφ: Κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης πέρα από την Ουκρανία – Η Ρωσία εμμένει στη διπλωματική λύση

Λαβρόφ: Κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης πέρα από την Ουκρανία – Η Ρωσία εμμένει στη διπλωματική λύση Facebook Twitter
Φωτ.:EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY HANDOUT
0

«Καταλύτης» για «σειρά προβλημάτων» έχει καταστεί η κατάσταση στην Ουκρανία, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Εκτιμούμε την επιθυμία σας για άλλο έναν γύρο συνομιλιών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» είπε ο Λαβρόφ στον συνομιλητή του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Αργότερα σήμερα ο Γκουτέρες θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που «δίνει έμφαση στη σημασία που δίνουμε στις επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη» σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Ο Γκουτέρες, από πλευράς του, αναφέρθηκε στο «εξαιρετικό ενδιαφέρον» που υπάρχει στον ΟΗΕ για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν αποτελεσματικό διάλογο για κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατόν».

«Γνωρίζω ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε μία επείγουσα κατάσταση στην Ουκρανία, διαφορετικές ερμηνείες για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν περιορίζει τη δυνατότητα να έχουμε σοβαρό διάλογο για το πώς θα εργαστούμε καλύτερα για να μειώσουμε τα δεινά των πολιτών».

Ο γγ, παράλληλα, τόνισε πως «πρέπει να γίνει το παν για να σταματήσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα.

Κατά τα διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκρινε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για διαμεσολάβηση στις συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αλλά, συμπλήρωσε πως η Μόσχα εμμένει στη διπλωματική λύση μέσω συζητήσεων με το Κίεβο.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ένα «επικίνδυνο ξυπνητήρι για τα Ηνωμένα Έθνη» επεσήμανε σε άλλο σημείο.

Η Ρωσία πρέπει να υπενθυμίσει στον κόσμο την «ισότιμη κυριαρχία» των διαφόρων κρατών μελών του ΟΗΕ, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Χθες, να υπενθυμιστεί, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε προχωρήσει σε νεότερες καταγγελίες κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το πως εμπλέκεται σε πόλεμο δι' αντιπροσώπων.

Προειδοποίησε, δε, πως υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος εξάπλωσης της ένοπλης σύγκρουσης πέρα από την Ουκρανία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ