CONFERENCE LEAGUE

Συναγερμός στη Μολδαβία - Γιατί η Υπερδνειστερία είναι σημαντική για τη Ρωσία

What is Transnistria and why is it important to Russia? Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/STRINGER
0

Η αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας έχει δικό της Σύνταγμα, στρατό, νόμισμα αλλά και σημαία, όμως δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει στο προσκήνιο την ύπαρξη της καθώς η Ρωσία φέρεται να έχει βλέψεις που την αφορούν. 

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ρωσίας αποκάλυψε πως η Μόσχα έχει στόχο να θέσει υπό τον «πλήρη έλεγχό» της τη νότια Ουκρανία αλλά την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και να αποκτήσει έναν «διάδρομο» προς την Υπερδνειστερία, η οποία ανήκει στη Μολδαβία

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ επεσήμανε στο TASS πως η χώρα του επιθυμεί να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ Ντονμπάς και Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. 

Τη Δευτέρα υπήρχαν πληροφορίες για εκρήξεις στο Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για «στοχευμένη πρόκληση» από τις ρωσικές μυστικές Υπηρεσίες. 

Σε συναγερμό η Μολδαβία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιοχής έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» σε στρατιωτική μονάδα κοντά στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Reuters, έγιναν συνολικά τρεις επιθέσεις, με τις άλλες δύο να έχουν στόχαστρο το αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας και παλιές ραδιοφωνικές κεραίες της σοβιετικής εποχής.

«Τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης Δημοκρατίας. «Έπληξαν τον πύργο του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, (...) Οι δύο κεραίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας» συμπληρώθηκε.

Οι εξελίξεις οδήγησαν την πρόεδρο της Μολδαβίας να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία είναι ένα στενό κομμάτι γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικά μίλια, ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία - λίγο μεγαλύτερη από το Ρόουντ Άιλαντ, τη μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Έχει περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ρωσόφωνοι. 

Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία ύστερα από έναν διετή πόλεμο μεταξύ 1990-1992, ο οποίος ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο πόλεμος έλαβε τέλος μετά από ειρηνευτική συμφωνία των δύο πλευρών.

Η Ρωσία στήριξε την ανεξαρτητοποίηση, αλλά δεν αναγνώρισε ποτέ την Υπερδνειστερία ως κράτος. Ωστόσο, εδώ και 30 χρόνια διατηρεί 1.500 στρατιώτες στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού για τη «δεύτερη φάση» του σχεδίου της ρωσικής εισβολής οδήγησε συναγερμό στη Μολδαβία, που κάλεσε άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ρώσο πρέσβη για να παρέχει εξηγήσεις. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επεσήμανε πως οι δηλώσεις σχετικά με την Υπερδνειστερία είναι «αβάσιμες και έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της επαφής με τον Ρώσο πρέσβη, επαναλήφθηκε πως η Μολδαβία είναι «ουδέτερο κράτος και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας». 

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές υποψιάζονται πως η Ρωσία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική θέση της περιοχής ώστε να στήσει μία χερσαία διαδρομή προς τη Μαύρη Θάλασσα και την πόλη-λιμάνι της Οδυσσού. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

CONFERENCE LEAGUE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ