Κύπρος: Φόβοι για μεταφορά του κοροναϊού από τον Λίβανο

Κύπρος: Φόβοι για μεταφορά του κοροναϊού από τον Λίβανο Facebook Twitter
0

Την ανησυχία της για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κοροναϊού από τους Λιβανέζους που επισκέπτονται την Κύπρο εξέφρασε Λευκωσία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Λίβανος έχει πυκνή αεροπορική σύνδεση με το Ιράν όπου η εξάπλωση του κοροναϊού φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις, χωρίς να είναι γνωστό το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τεχεράνη δεν θέλει να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος, υπό τον φόβο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων πέραν των κυρώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί με τη συχνή μετακίνηση Ιρανών προς τον Λίβανο και Λιβανέζων στη Κύπρο να αυξάνει την ανησυχία στη Λευκωσία.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το protothema.gr, πολλοί Λιβανέζοι φθάνουν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να επισκεφθούν τα καζίνο. Το κλείσιμο με οδοφράγματα ενδεχομένως να περιορίσει τις αφίξεις επισκεπτών από τον Λίβανο, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται για την αποτελεσματικότητα τους.

Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία του λαού

«Δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω του κοροναϊού, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε συγκεκριμένα πως «για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός. Μελετήσαμε ακόμα και την πολιτική παρερμηνεία, είπε και υπέδειξε ότι "δεν υπήρχε επιλογή για αποτελεσματικότερο έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή».

«Υπάρχουν πέραν των τριών χιλιάδων Ιρανών φοιτητών και είναι καλά γνωστό ότι το Ιράν είναι μια από τις πλέον επηρεασθείσες περιοχές. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών, είναι και ο αριθμός των συγγενών. Και δεν είναι μόνο οι Ιρανοί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «γι αυτό και προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος κρίθηκε ότι προσωρινά θα ήταν σημαντικό να ελέγξουμε καλύτερα τους εισερχόμενους αλλά και εξερχόμενους».

Σημείωσε ακόμα πως «δεν είναι μόνο μέτρο, όπως εξήγησα και στον κ. Ακιντζί, για προστασία των Ελληνοκυπρίων αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ίδια ώρα, από τους διερχόμενους στα οδοφράγματα και τους επισκεπτόμενους την κατεχόμενη γη μας».

Σε ερώτηση για τη συνομιλία που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, και κατά πόσο ενέκρινε την απόφαση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα αν αποδέχθηκε ή όχι. Ήταν μια φιλική κουβέντα οπωσδήποτε».

«Είπε καλύτερα να μην λαμβάνονταν τα μέτρα ή ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα. Είπα όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και αναφέρθηκα σε γεγονότα τα οποία δεν αμφισβήτησε, για τις πληθυσμιακές μετακινήσεις εννοώ», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο για αποτελεσματικότερο έλεγχο και υπογράμμισε πως «δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».

Όσον αφορά στις αφίξεις μεταναστών που ενδεχομένως να φτάνουν και μέσω κατεχομένων, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι «η γραμμή αντιπαράθεσης είναι 180 τόσα χιλιόμετρα» και πως «η δια θαλάσσης ελεύσεις είναι κάτι που και εξ υποχρεώσεως θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια».

Κάνουμε, πρόσθεσε, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτρέψουμε μεγάλες ροές οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ σε αιτητές πολιτικού ασύλου, σε σχέση με τον πληθυσμό της.


«Καμία των υπολοίπων χωρών, παρά τις χιλιάδες που δέχονται των μεταναστών ή προσφύγων, δεν ξεπερνά το 1%. Στην Κύπρο έχουμε 3,5% σε σχέση με τον πληθυσμό μας, αιτητές πολιτικού ασύλου», ανέφερε και δήλωσε πως, σε συνεννόηση με την ΕΕ, θα ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα επισπεύσουν την εξέταση των αιτήσεων των όσων αιτούνται πολιτικό άσυλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ