Κύπρος: Φάκελος 800 σελίδων από τις ΗΠΑ, για παραβιάσεις κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες

Κύπρος: Φάκελος 800 σελίδων από τις ΗΠΑ, για παραβιάσεις κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες Facebook Twitter
Ο Άλισερ Ουσμάνοφ (Φωτ.: EPA)
0

Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στην Κύπρο φάκελο 800 σελίδων, που περιγράφει λεπτομερώς τις παραβιάσεις των κυρώσεων από άτομα και εταιρείες, που φέρεται να επέτρεψαν στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Άλισερ Ουσμάνοφ να αποκρύψει την τεράστια περιουσία του. 

Αναμένεται να σταλούν τουλάχιστον άλλοι δύο φάκελοι σχετικά με τις κυρώσεις, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεσμεύθηκε να διωχθούν οι εταιρείες που βοήθησαν τον ολιγάρχη. «Είναι επιτακτική ανάγκη να προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει το όνομα της χώρας», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Λευκωσία. 

«Είμαι βέβαιος ότι εσείς που εκπροσωπείτε την οικονομία μας, συνειδητοποιείτε και συμμερίζεστε την ανάγκη να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή», συμπλήρωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Τον Απρίλιο, πάνω από δέκα Κύπριοι πολίτες και νομικά πρόσωπα συμπεριλήφθηκαν στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς ταυτοποιήθηκαν ότι ως «μεσάζοντες» για τον Άλισερ Ουσμάνοφ και τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αμφότεροι σύμμαχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, κυπριακές εταιρείες- ανάμεσά τους κορυφαία δικηγορική- βοήθησαν τον Άλισερ Ουσμάνοφ- που είναι στη λίστα των κυρώσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ- να διαχειριστεί την ιδιοκτησία του Sutton Place, μιας έπαυλης του 16ου αιώνα στο Σάρεϊ της Αγγλίας. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες εταιρείες φέρεται να έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εν μέσω δημοσιευμάτων πως επιχειρήσεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν αρχίσει να αναζητούν στα κατεχόμενα καταφύγιο, από πιθανούς περιορισμούς. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM