Κυπρος - ΑΟΖ: Διάβημα και επιστολή Αναστασιάδη στη Μέι μετά τις δηλώσεις Ντάνκαν

Κυπρος - ΑΟΖ: Διάβημα και επιστολή Αναστασιάδη στη Μέι μετά τις δηλώσεις Ντάνκαν Facebook Twitter
0

Διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο και επιστολή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς την Τεράζα Μέι στέλνει η Κύπρος για την στάση του Λονδίνου στις τουρκικές προκλήσεις για την Κυπριακή ΑΟΖ μετά από τις δηλώσεις του Σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην κ. Μέι, σύμφωνα με τους Times της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης χαρακτήρισε την Κυπριακή ΑΟΖ σε «περιοχή υπό αμφισβήτηση». Ο Αλαν Ντάνκαν απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια ο σερ Άλαν ρωτήθηκε από τη φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».

  

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να επαναρχίζουν. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».

Ο Σερ Άλαν Ντάνκαν υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας περί αμφισβητούμενων περιοχών στις οποίες δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Ο ΠτΔ είπε ότι θα γίνει διάβημα στην Βρετανίδα Πρωθυπουργό γιατί όπως σημείωσε, η όλη στάση το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να έχει η Βρετανία παρά τα όποια συμφέροντα έχει στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος έχει τέτοια συμπεριφορά.

Απαράδεκτες εξάλλου χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντάνκαν και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε σχετικό tweet ανέφερε, «Απαράδεκτες οι δηλώσεις για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας του υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν».

Το διάβημα θα επιδοθεί μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ίδιο ζήτημα και επιστολή στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM