Το κύμα καύσωνα «χτυπά» και τις σκανδιναβικές χώρες- 34 βαθμούς Κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο

Το κύμα καύσωνα «χτυπά» και τις σκανδιναβικές χώρες- 34 βαθμούς Κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο Facebook Twitter
Pixabay
0

Θερμοκρασίες, που αγγίζουν ρεκόρ, κατέγραψαν οι μετεωρολόγοι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μεταξύ αυτών, ακόμα και 34 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα τελευταία στοιχεία προκύπτουν μετά και την καταγραφή από το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο της Φινλανδίας της υψηλότερης θερμοκρασίας για τον Ιούνιο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1844.

Στο Κέβο, στα βόρεια της Φινλανδίας, η θερμοκρασία άγγιξε τους 33,5 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή. Η μόνη υψηλότερη θερμοκρασία είχε καταγραφεί το 1914 με 34,7 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο οργανισμός STT.

Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταγράφηκε επίσης και σε αρκετά μέρη της Σουηδίας, τον περασμένο μήνα.

«Ο Ιούνιος του 2021 ήταν ο πιο καυτός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στη γενέτειρά μου στη Στοκχόλμη», ανέφερε στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Ο δεύτερος πιο θερμός ήταν ο Ιούνιος του 2020. Ο τρίτος το 2019», πρόσθεσε. «Μήπως υπάρχει κάποιο μοτίβο εδώ; Μπα, μάλλον μία ακόμα σύμπτωση» σχολίασε ειρωνικά. 


Σε εθνικό επίπεδο, ο Ιούνιος του 2021 ήταν ο τρίτος πιο καυτός που καταγράφηκε ποτέ στη Σουηδία.

Ανάλογη εικόνα και από το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Νορβηγίας, το οποίο κατέγραψε 34 βαθμούς Κελσίου στο Saltdal, μια κομητεία κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στη χώρα φέτος, και μόλις 1,6 βαθμούς Κελσίου διαφορά σε σχέση με το ρεκόρ όλων των εποχών της Νορβηγίας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι χώρες της Σκανδιναβίας που βιώνουν ανάλογες συνθήκες.

Ο Καναδάς παλεύει με μια σειρά από δασικές πυρκαγιές, μετά την καταγραφή των 49,6 βαθμών Κελσίων, πριν από λίγες ημέρες, κάτι που αποτέλεσε νέο εθνικό ρεκόρ.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM