Κριτική από τον Βέμπερ σε κράτη της ΕΕ για τη μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Κριτική από τον Βέμπερ σε κράτη της ΕΕ για τη μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό Facebook Twitter
0

Κριτική στην απροθυμία αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στην Ελλάδα, υπογράφοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. 

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αρκετοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών δεν πράττουν το ίδιο.

Αυτό φαίνεται τόσο στην έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού στα ελληνικά νησιά (περίπου 500 από τους 2.400 που έχουν συμφωνηθεί) όσο και στη μη καταβολή των κονδυλίων στην Τουρκία, ανέφερε. «Υποσχεθήκαμε χρήματα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε αυτοί να μην χρειάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, χρήματα για τη δημιουργία καταυλισμών και σχολείων», συνέχισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Από τα τρία δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου και κατέβαλε το ένα. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Αυστρία δεν έχουν ακόμη καταβάλει το ποσό που έχουν υποσχεθεί. Έτσι ωστόσο αμφισβητείται η αξιοπιστία μας. Οι χώρες-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που υπέγραψαν» προσέθεσε.

Η στάση αυτή είναι ακατανόητη, αφού όλοι συνυπογράψαμε τη συμφωνία και επιθυμούμε την εφαρμογή της, επισήμανε. Κατά τον κ. Βέμπερ, η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας, διότι δεν θα είναι πια το οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα των διακινητών, αλλά οι χώρες-μέλη θα αποφασίζουν για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να ταξιδεύσει στην Ευρώπη, βάζοντας τάξη στο κύμα της παράνομης μετανάστευσης και προσφέροντας προστασία σ' αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο λαϊκισμός που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη με την άνοδο ακραίων κομμάτων είναι κατά τον Βέμπερ μία από τις κύριες αιτίες της απροθυμίας των κρατών-μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι και η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ανάμεσά τους και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου. «Δεν θα υπάρξουν "εκπτώσεις" στα κριτήρια λόγω του προσφυγικού», υπογράμμισε ο Μ. Βέμπερ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσει και την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία ζητά από την Κομισιόν ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της βίζας, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των μηχανισμών αναστολής της που προβλέπονται σε περίπτωση που παρατηρείται αυξημένος αριθμός παραμονών που ξεπερνούν το χρονικό όριο παραμονής που προβλέπεται από χορήγηση βίζας (90 ημέρες).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM