ΤΩΡΑ

Κριτική από τον Βέμπερ σε κράτη της ΕΕ για τη μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Κριτική από τον Βέμπερ σε κράτη της ΕΕ για τη μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό Facebook Twitter
0

Κριτική στην απροθυμία αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στην Ελλάδα, υπογράφοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. 

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αρκετοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών δεν πράττουν το ίδιο.

Αυτό φαίνεται τόσο στην έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού στα ελληνικά νησιά (περίπου 500 από τους 2.400 που έχουν συμφωνηθεί) όσο και στη μη καταβολή των κονδυλίων στην Τουρκία, ανέφερε. «Υποσχεθήκαμε χρήματα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε αυτοί να μην χρειάζονται να περάσουν στην Ελλάδα, χρήματα για τη δημιουργία καταυλισμών και σχολείων», συνέχισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Από τα τρία δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου και κατέβαλε το ένα. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Αυστρία δεν έχουν ακόμη καταβάλει το ποσό που έχουν υποσχεθεί. Έτσι ωστόσο αμφισβητείται η αξιοπιστία μας. Οι χώρες-μέλη πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που υπέγραψαν» προσέθεσε.

Η στάση αυτή είναι ακατανόητη, αφού όλοι συνυπογράψαμε τη συμφωνία και επιθυμούμε την εφαρμογή της, επισήμανε. Κατά τον κ. Βέμπερ, η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας, διότι δεν θα είναι πια το οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα των διακινητών, αλλά οι χώρες-μέλη θα αποφασίζουν για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να ταξιδεύσει στην Ευρώπη, βάζοντας τάξη στο κύμα της παράνομης μετανάστευσης και προσφέροντας προστασία σ' αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο λαϊκισμός που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη με την άνοδο ακραίων κομμάτων είναι κατά τον Βέμπερ μία από τις κύριες αιτίες της απροθυμίας των κρατών-μελών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι και η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ανάμεσά τους και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου. «Δεν θα υπάρξουν "εκπτώσεις" στα κριτήρια λόγω του προσφυγικού», υπογράμμισε ο Μ. Βέμπερ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσει και την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία ζητά από την Κομισιόν ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της βίζας, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των μηχανισμών αναστολής της που προβλέπονται σε περίπτωση που παρατηρείται αυξημένος αριθμός παραμονών που ξεπερνούν το χρονικό όριο παραμονής που προβλέπεται από χορήγηση βίζας (90 ημέρες).

0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων η ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από την προσεχή εβδομάδα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ