Το Κρεμλίνο «σχεδιάζει νέο νόμο» για να εμποδίσει τη σύζυγο του Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις εκλογές

Το Κρεμλίνο «σχεδιάζει νέο νόμο» για να εμποδίσει τη σύζυγο του Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις εκλογές Facebook Twitter
0

Η Ρωσία μπορεί να εισάγει νέο νόμο, για να εμποδίσει τη σύζυγο του Αλεξέι Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Γιούλια Ναβάλναγια δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις εικασίες ότι μπορεί να είναι υποψήφια στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης Ρώσων να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα, αν το Κρεμλίνο κρίνει πως εργάζονται για τα συμφέροντα ξένων χωρών.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τον Ναβάλνι ότι είναι πράκτορας της CIA, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτό τον ισχυρισμό. «Βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η επιθυμία αρκετών χωρών να παρέμβουν στις εκλογές μας, για να προωθήσουν τους πιστούς τους υποψηφίους. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε ο Βολόντιν.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την έκκληση επιχειρηματικού οργανισμού- φίλα προσκείμενου στον Πούτιν- να εμποδίσει η κυβέρνηση «ξένους πράκτορες» και τα μέλη των οικογενειών τους να είναι υποψήφιοι για δημόσιο αξίωμα.

Εξέφρασαν φόβους ότι η Ναβάλναγια μπορεί να μιμηθεί την Σβετλάνα Τικανόφσκαγια, τη γυναίκα που ενέπνευσε διαδηλώσεις σε όλη τη Λευκορωσία όταν ο σύζυγός της, γνωστός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, φυλακίστηκε πριν από τις εκλογές. «Είναι πιο εύκολο να αποτραπεί παρά να σβηστεί μια φωτιά», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε το κοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόταση.

Τον Δεκέμβριο ο Πούτιν ενέκρινε έναν ασαφή νόμο που ορίζει ως ξένους πράκτορες τους πολίτες που εμπλέκονται με την πολιτική και έχουν κάποιες σχέσεις με οργανισμούς στο εξωτερικό. Αντίστοιχος νόμος, που στόχευε στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλες ομάδες, υπήρχε από το 2012. Το κίνημα κατά της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» πέρυσι.

Στο μεταξύ, χθες η Μόσχα κατηγόρησε Δυτικές χώρες για «παράνομη επίθεση», επειδή δύο βασικοί σύμμαχοι του Ναβάλνι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με διπλωμάτες από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Λεονίντ Βολκόφ και τον Βλαντιμίρ Ασούρκοφ, που θεωρείται ότι συζήτησαν με τους διπλωμάτες για πιθανές κυρώσεις σε βάρος του στενού κύκλου του Πούτιν.

Ο Ασούρκοφ- στον οποίο η Βρετανία χορήγησε πολιτικό άσυλο το 2015- σε ανοιχτή επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ζητά κυρώσεις εναντίον εκείνων που χαρακτηρίζει διεφθαρμένους συμμάχους του Πούτιν. Στη λίστα των 35 ατόμων περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.

Ο Βολκόφ- σε βάρος του οποίου η Μόσχα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σήμερα- κάλεσε τους Ρώσους να κάνουν διαμαρτυρία στις 14 Φεβρουαρίου, στρέφοντας τους φακούς από τα κινητά τους προς τον ουρανό και σχηματίζοντας καρδιές από κεριά στις αυλές τους. Την ίδια ημέρα οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών προγραμματίζουν διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας, υπέρ της Ναβάλναγια και γυναικών πολιτικών κρατουμένων.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM