Το Κρεμλίνο «σχεδιάζει νέο νόμο» για να εμποδίσει τη σύζυγο του Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις εκλογές

Το Κρεμλίνο «σχεδιάζει νέο νόμο» για να εμποδίσει τη σύζυγο του Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις εκλογές Facebook Twitter
0

Η Ρωσία μπορεί να εισάγει νέο νόμο, για να εμποδίσει τη σύζυγο του Αλεξέι Ναβάλνι να είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Γιούλια Ναβάλναγια δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις εικασίες ότι μπορεί να είναι υποψήφια στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης Ρώσων να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα, αν το Κρεμλίνο κρίνει πως εργάζονται για τα συμφέροντα ξένων χωρών.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τον Ναβάλνι ότι είναι πράκτορας της CIA, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτό τον ισχυρισμό. «Βλέπουμε πόσο μεγάλη είναι η επιθυμία αρκετών χωρών να παρέμβουν στις εκλογές μας, για να προωθήσουν τους πιστούς τους υποψηφίους. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε ο Βολόντιν.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την έκκληση επιχειρηματικού οργανισμού- φίλα προσκείμενου στον Πούτιν- να εμποδίσει η κυβέρνηση «ξένους πράκτορες» και τα μέλη των οικογενειών τους να είναι υποψήφιοι για δημόσιο αξίωμα.

Εξέφρασαν φόβους ότι η Ναβάλναγια μπορεί να μιμηθεί την Σβετλάνα Τικανόφσκαγια, τη γυναίκα που ενέπνευσε διαδηλώσεις σε όλη τη Λευκορωσία όταν ο σύζυγός της, γνωστός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, φυλακίστηκε πριν από τις εκλογές. «Είναι πιο εύκολο να αποτραπεί παρά να σβηστεί μια φωτιά», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε το κοινοβούλιο θα συζητήσει την πρόταση.

Τον Δεκέμβριο ο Πούτιν ενέκρινε έναν ασαφή νόμο που ορίζει ως ξένους πράκτορες τους πολίτες που εμπλέκονται με την πολιτική και έχουν κάποιες σχέσεις με οργανισμούς στο εξωτερικό. Αντίστοιχος νόμος, που στόχευε στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλες ομάδες, υπήρχε από το 2012. Το κίνημα κατά της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» πέρυσι.

Στο μεταξύ, χθες η Μόσχα κατηγόρησε Δυτικές χώρες για «παράνομη επίθεση», επειδή δύο βασικοί σύμμαχοι του Ναβάλνι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με διπλωμάτες από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Λεονίντ Βολκόφ και τον Βλαντιμίρ Ασούρκοφ, που θεωρείται ότι συζήτησαν με τους διπλωμάτες για πιθανές κυρώσεις σε βάρος του στενού κύκλου του Πούτιν.

Ο Ασούρκοφ- στον οποίο η Βρετανία χορήγησε πολιτικό άσυλο το 2015- σε ανοιχτή επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ζητά κυρώσεις εναντίον εκείνων που χαρακτηρίζει διεφθαρμένους συμμάχους του Πούτιν. Στη λίστα των 35 ατόμων περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.

Ο Βολκόφ- σε βάρος του οποίου η Μόσχα εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σήμερα- κάλεσε τους Ρώσους να κάνουν διαμαρτυρία στις 14 Φεβρουαρίου, στρέφοντας τους φακούς από τα κινητά τους προς τον ουρανό και σχηματίζοντας καρδιές από κεριά στις αυλές τους. Την ίδια ημέρα οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών προγραμματίζουν διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας, υπέρ της Ναβάλναγια και γυναικών πολιτικών κρατουμένων.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM