Αδικαιολόγητες και μη φιλικές χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις απελάσεις διπλωματών της από Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία.

 

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών είπε ότι «είναι αδικαιολόγητες, μη φιλικές και συνιστούν συνέχεια της ίδια σειράς ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Δύση σε σχέση με την χώρα μας, τις οποίες αξιολογούμε ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις».

 

Υπογράμμισε δε, ότι οι ενέργειες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με προηγούμενες απελάσεις διπλωματών των χωρών αυτών με τη αιτιολογία της συμμετοχής τους σε διαμαρτυρίες υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν δικαιολογημένες.

 

Ελήφθησαν «βάσει αποδεικτικών στοιχείων» πρόσθεσε. «Όταν δικαιολογήσαμε τις αποφάσεις μας, παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία. Είπαμε ότι δεν είναι απλώς μια πολιτική χειρονομία, αλλά μια απόλυτα δικαιολογημένη απόφαση», είπε η Ζαχάροβα.

 

Η Ρωσία προχώρησε σήμερα και σε απέλαση Αλβανού διπλωμάτη.

 

Νωρίτερα σήμερα, Βερολίνο, Βαρσοβία και Στοκχόλμη ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών σε αντίποινα της κίνησης της Μόσχας.

 

Οι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν ως απάντηση μετά την απέλαση τριών Ευρωπαίων διπλωματών από την Ρωσία, την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε σήμερα πως κήρυξε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» έναν εργαζόμενο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως η απέλαση των Ευρωπαίων διπλωματών δεν αιτιολογήθηκε με τον οποιοδήποτε τρόπο.

 

Το πολωνικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του ανέφερε σε tweet ότι ζήτησε από έναν εργαζόμενο στο ρωσικό προξενείο στην δυτική πόλη Πόζναν να εγκαταλείψει την χώρα.

 

«Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε σήμερα αυτή την απόφαση με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας και σε συντονισμό με τη Γερμανία και τη Σουηδία να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο έναν εργαζόμενο στο γενικό προξενείο της Ρωσίας στο Πόζναν», υπογράμμισε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η Σουηδία από την πλευρά της ενημέρωσε τη Μόσχα πως θα ζητηθεί από ένα μέλος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας να εγκαταλείψει την Σουηδία.

 

«Αυτή είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στην απαράδεκτη απόφαση απέλασης ενός Σουηδού διπλωμάτη που απλώς εκτελούσε τα καθήκοντά του», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

 

 

Με πληροφορίες του Reuters/TASS/AFP