Διαλύεται το PKK - «Βάζουμε τέλος στον ένοπλο αγώνα»

Διαλύεται το PKK - «Βάζουμε τέλος στον ένοπλο αγώνα» Facebook Twitter
0

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PKK, ανακοίνωσε ότι διαλύεται, μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες συγκρούσεων με την Τουρκία.

Η απόφαση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ανακοινώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat, μέσο που πρόσκειται στην ομάδα και έρχεται λίγες ημέρες αφότου το PKK συγκάλεσε συνέδριο, στο βόρειο Ιράκ. Τον Φεβρουάριο προηγήθηκε και η έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη της, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προς τα μέλη της, να παραδώσουν τα όπλα.

Ειδικότερα, νωρίτερα, τη Δευτέρα, η κουρδική μαχητική ομάδα ανακοίνωσε την ιστορική απόφασή της, να διαλυθεί και να αφοπλιστεί στο πλαίσιο μιας νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με την Τουρκία. «Το 12ο Συνέδριο του PKK αποφάσισε να διαλύσει την οργανωτική δομή του PKK και να βάλει τέλος στη μέθοδο του ένοπλου αγώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένοπλη κουρδική οργάνωση.

Την 1η Μαρτίου, το PKK ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός, αλλά έθεσε όρους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

Η ομάδα ηγείται της ένοπλης εξέγερσης από το 1984 και από τότε έχουν σκοτωθεί, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Διαλύεται το PKK: Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, αναλυτικότερα, ότι η απόφαση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να διαλυθεί είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια «Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία».

Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ομέρ Τσελίκ δηλώνει πως η διαδικασία της διάλυσης του PKK θα παρακολουθηθεί επισταμένως από τους κρατικούς θεσμούς και πως όλες οι εξελίξεις θα αναφέρονται στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη και πλήρης εφαρμογή της απόφασης του PKK, «με το κλείσιμο όλων των κλάδων του PKK και των παράνομων δομών του», θα είναι ένα «σημείο καμπής», πρόσθεσε ο Τσελίκ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM