Κούβα: Δημοψήφισμα- ορόσημο για τους ομόφυλους γάμους και την υιοθεσία

Κούβα: Δημοψήφισμα- ορόσημο για τους ομόφυλους γάμους και την υιοθεσία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Κούβα διεξάγει σήμερα δημοψήφισμα για τον νέο οικογενειακό κώδικα, ο οποίος θα διευρύνει σημαντικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και των γυναικών.

Η κυβέρνηση της Κούβας προέτρεψε τους πολίτες να εγκρίνουν το νέο νομοθετικό πακέτο, φιλικό προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, που θα επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων και θα επιτρέπει στα queer ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά.

Το μέτρο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο και εγκρίθηκε από τη Συνέλευση της Κούβας τον Ιούλιο.

Οι πολίτες ψηφίζουν τώρα για να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν αυτόν τον νέο κώδικα που θα νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλόφιλων, θα επιτρέπει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά, θα διασφαλίζει καλύτερα δικαιώματα για τις γυναίκες και θα προωθεί την ίση κατανομή των οικιακών ευθυνών.

Η κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μία εκστρατεία για να παροτρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι». Μεταξύ άλλων υπήρχαν διαφημιστικά σποτ στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους και tweets από τον πρόεδρο Miguel Díaz-Canel.

Ο Díaz-Canel μοιράστηκε δε, και μια εικόνα με κάποιες «συγκινητικές ιστορίες ζωής» που περιέγραφαν τη σημασία του δημοψηφίσματος.

«Ο οικογενειακός αυτός κώδικας είναι αυτό που είμαστε», έγραψε. «Είναι η Κούβα».

Το εθνικό κέντρο σεξουαλικής αγωγής της πολιτείας (CENESEX),  του οποίου ηγείται η αγωνίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, Μαριέλα Κάστρο, κόρη του πρώην προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, κάλεσε επίσης τους Κουβανούς να εγκρίνουν το προοδευτικό πακέτο μέτρων.

Η CENESEX ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα μέτρα αναγνωρίζουν και προστατεύουν «την πληθώρα των υπαρχόντων οικογενειακών μοντέλων στη σημερινή κουβανική κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα λειτουργήσουν για τη διευθέτηση ενός «ιστορικού χρέους για την ισότητα στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στον γάμο, στην υιοθεσία και στη χρήση τεχνικών υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής».

Το δημοψήφισμα είναι μια τεράστια κίνηση προς την προοδευτική νομοθεσία στην Κούβα, καθώς κλήθηκε να αναθεωρήσει αρκετούς νόμους του 1975 που είχαν παραμείνει σε ισχύ από την εποχή του πρώην προέδρου Φιντέλ Κάστρο.

Την εποχή της διακυβέρνησης του Κάστρο υπήρχε ένα «κυνήγι μαγισσών» για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ο Κάστρο συγκέντρωσε και καταδίκασε χιλιάδες αντιφρονούντες και ομοφυλόφιλους, ιδιαίτερα άνδρες, είτε σε φυλάκιση είτε σε καταναγκαστική εργασία. Η ομοφυλοφιλία κηρύχθηκε «απόκλιση ασύμβατη με την επανάσταση» από το καθεστώς του Κάστρο.

Ο Κάστρο αναγνώρισε αργότερα ότι ήταν τελικά υπεύθυνος για τη δίωξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Κούβα μετά την επανάσταση του 1959.

Είπε ότι ήταν απασχολημένος με τα «τρομερά προβλήματα ζωής και θανάτου» εκείνη την περίοδο και ότι «δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα» της εκτεταμένης δίωξης των queer ανθρώπων.

Σημείωσε ότι δεν ήταν προκατειλημμένος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά παραδέχτηκε ότι «αν κάποιος είναι υπεύθυνος (για τη δίωξη) ήταν ο ίδιος».

Για να περάσουν οι νέοι νόμοι απαιτείται πάνω από το 50% των ψήφων. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σχεδόν το 62% των Κουβανών είναι υπέρ των μέτρων.

Οι προοδευτικές αλλαγές αντιμετώπισαν σφοδρή αντίθεση από θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι η «πλειονότητα των Κουβανών» ήθελε ο ορισμός του γάμου να παραμείνει ως «ένωση άνδρα και γυναίκας».

Η κυβέρνηση της Κούβας υπαναχώρησε από την κατοχύρωση της προστασίας του γάμου ομοφυλόφιλων κατά τη σύνταξη του νέου συντάγματος της το 2018.

Με πληροφορίες του PinkNews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ