Κούβα: Δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Κούβα: Δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Κούβα θα κάνει δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει έναν ανανεωμένο οικογενειακό νόμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων και την παρένθετη γονεϊκότητα.

«Η τελική απόφαση θα αφεθεί στα χέρια του λαού αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι σε εύθετο χρόνο, η πλειοψηφία του κουβανικού λαού θα υποστηρίξει αυτόν τον επαναστατικό, περιεκτικό και δημοκρατικό νόμο», είπε ο γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης.

Ο νέος οικογενειακός νόμος θα αντικαταστήσει τη νομοθεσία που ισχύει εδώ και 47 χρόνια.

Οι ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είχαν προσπαθήσει να συμπεριλάβουν τον γάμο ομοφύλων στο κουβανικό Σύνταγμα όταν αναθεωρήθηκε το 2019, αλλά τελικά αποσύρθηκε λόγω της έντονης αντίθεσης από ορισμένες εκκλησίες και συντηρητικές ομάδες.

Εάν το δημοψήφισμα περάσει, η Κούβα θα ενταχθεί στη λίστα με τις άλλες επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής που επιτρέπουν τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών: Κόστα Ρίκα, Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη και πιο πρόσφατα η Χιλή.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα στο Μεξικό ενέκρινε τους γάμους ομοφύλων το 2009, με την πλειοψηφία των 32 πολιτειών του να ακολουθούν το παράδειγμά της.

Με πληροφορίες της Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ