Το προσωπικό του σουηδικού αερομεταφορέα SAS που έχει τεθεί σε άδεια απουσίας ακολουθεί τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε βασική νοσοκομειακή νοσηλεία και μέριμνα. 

 

Το προσωπικό της SAS εκπαιδεύεται ώστε δυνητικά να καλύψει κενά στο εγχώριο σύστημα υγείας, το οποίο έχει αρχίσει να φθάνει στα όριά του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αεροπορική εταιρεία, στην οποία μέτοχος εκτός από την κυβέρνηση της Σουηδίας είναι κι εκείνη της Δανίας, έχει θέσει σε προσωρινή αργία αυτόν το μήνα 10.000 υπαλλήλους της, το 90% του προσωπικού της, προκειμένου να μειώσει το κόστος από τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που εφαρμόζονται για να διακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

 

Με το σύστημα υγείας της Στοκχόλμης να ζητεί αρωγή όσο αυξάνονται τα κρούσματα, η πανεπιστημιακή κλινική του Πανεπιστημίου Sophiahemmet παραδίδει μαθήματα στο καθηλωμένο στο έδαφος προσωπικό, ιδίως για το πως να απολυμαίνουν τον ιατρικό εξοπλισμό, πως να στρώνουν τις κλίνες στα νοσοκομεία και για την παροχή πληροφοριών στους συγγενείς των ασθενών.

 

Οι πρώτοι μαθητές αναμένεται να περαιώσουν την εκπαίδευσή τους την Πέμπτη και η ανταπόκριση του προσωπικού της SAS, που θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να περιορίσει την επιδημία, υπήρξε θεαματική: «έχουμε έναν μακρύ, μακρύ κατάλογο για υποψήφιους παροχής ιατρικών υπηρεσιών και απλώς τους περιμένουμε», δηλώνει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιοχάνα Αντάμι.

 

 

 

Αλλά και άλλες αεροπορικές εταιρείες, από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν δείξει ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσουν τις εκπαιδευτικές αυτές μεθόδους για το καθηλωμένο προσωπικό τους. Η Αντάμι τόνισε πως δήμοι, νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας έχουν ζητήσει να προσλάβουν το ανακαταρτισμένο αυτό προσωπικό, που στις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός του θα φθάσει τους 300 κι όπως πρόσθεσε είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για να βοηθήσει στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

 

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατάρτιση δεν επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος από τη διδασκαλία. Η χρηματοδότησή του ανέρχεται στα 7 εκατ. κορώνες (698.000 δολάρια) και παρέχεται από το ίδρυμα Marianne and Marcus Wallenberg. Η Σουηδία απαριθμεί 4.500 κρούσματα και 180 θανάτους, ενώ έχει μετατρέψει σε νοσοκομείο εκστρατείας ένα συνεδριακό κέντρο, έχοντας παράλληλα προειδοποιήσει για ελλείψεις προσωπικού και υλικής υποδομής για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters