Κορωνοϊός στη Σουηδία: Το προσωπικό της SAS εκπαιδεύεται στις ιατρικές υπηρεσίες

Κορωνοϊός στη Σουηδία: Το προσωπικό της SAS εκπαιδεύεται στις ιατρικές υπηρεσίες Facebook Twitter
EPA
0

Το προσωπικό του σουηδικού αερομεταφορέα SAS που έχει τεθεί σε άδεια απουσίας ακολουθεί τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε βασική νοσοκομειακή νοσηλεία και μέριμνα. 

Το προσωπικό της SAS εκπαιδεύεται ώστε δυνητικά να καλύψει κενά στο εγχώριο σύστημα υγείας, το οποίο έχει αρχίσει να φθάνει στα όριά του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αεροπορική εταιρεία, στην οποία μέτοχος εκτός από την κυβέρνηση της Σουηδίας είναι κι εκείνη της Δανίας, έχει θέσει σε προσωρινή αργία αυτόν το μήνα 10.000 υπαλλήλους της, το 90% του προσωπικού της, προκειμένου να μειώσει το κόστος από τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που εφαρμόζονται για να διακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Με το σύστημα υγείας της Στοκχόλμης να ζητεί αρωγή όσο αυξάνονται τα κρούσματα, η πανεπιστημιακή κλινική του Πανεπιστημίου Sophiahemmet παραδίδει μαθήματα στο καθηλωμένο στο έδαφος προσωπικό, ιδίως για το πως να απολυμαίνουν τον ιατρικό εξοπλισμό, πως να στρώνουν τις κλίνες στα νοσοκομεία και για την παροχή πληροφοριών στους συγγενείς των ασθενών.

Οι πρώτοι μαθητές αναμένεται να περαιώσουν την εκπαίδευσή τους την Πέμπτη και η ανταπόκριση του προσωπικού της SAS, που θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να περιορίσει την επιδημία, υπήρξε θεαματική: «έχουμε έναν μακρύ, μακρύ κατάλογο για υποψήφιους παροχής ιατρικών υπηρεσιών και απλώς τους περιμένουμε», δηλώνει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιοχάνα Αντάμι.

Αλλά και άλλες αεροπορικές εταιρείες, από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν δείξει ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσουν τις εκπαιδευτικές αυτές μεθόδους για το καθηλωμένο προσωπικό τους. Η Αντάμι τόνισε πως δήμοι, νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας έχουν ζητήσει να προσλάβουν το ανακαταρτισμένο αυτό προσωπικό, που στις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός του θα φθάσει τους 300 κι όπως πρόσθεσε είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για να βοηθήσει στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατάρτιση δεν επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος από τη διδασκαλία. Η χρηματοδότησή του ανέρχεται στα 7 εκατ. κορώνες (698.000 δολάρια) και παρέχεται από το ίδρυμα Marianne and Marcus Wallenberg. Η Σουηδία απαριθμεί 4.500 κρούσματα και 180 θανάτους, ενώ έχει μετατρέψει σε νοσοκομείο εκστρατείας ένα συνεδριακό κέντρο, έχοντας παράλληλα προειδοποιήσει για ελλείψεις προσωπικού και υλικής υποδομής για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM