Κορωνοϊός: Η Ολλανδία ανοίγει ξανά τα coffee shops

Κορωνοϊός: Η Ολλανδία ανοίγει ξανά τα coffee shops Facebook Twitter
Πελάτες έξω από coffee shop στην Ολλανδία όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, 15/03/2020 (ΕΡΑ)
0

Ανοίγουν ξανά τα coffee shops, στην Ολλανδία, την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών αγωνιά υπό τα περιοριστικά μέτρα για την πορεία της αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Όπως διευκρινίστηκε ωστόσο, τα coffee shops, που πωλούν ινδική κάνναβη, ανοίγουν μόνον για αγορά κι όχι επί τόπου κατανάλωση. Τα coffee shops είχαν λάβει εντολή να κλείσουν, μαζί με τις σάουνες και τα ερωτικά κλαμπ, έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου για να τιθασεύσει την έξαρση της επιδημίας στη χώρα.

Μία περιορισμένη λειτουργία των καταστημάτων διάθεσης κάνναβης επετράπη προκειμένου να αποτραπεί η μαύρη αγορά του προϊόντος, αλλά και για να εξασφαλισθεί η τροφοδοσία σε θεραπευτική κάνναβη. Ωστόσο, καθόσον παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων, οι αγοραστές δεν θα επιτρέπεται να παραμένουν μέσα στα coffee shops για να καπνίσουν.

«Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο κόσμος συνέρρεε στα coffee shops για να αγοράσει κάτι. Αποφασίσαμε την επομένη, μαζί με την κυβέρνηση, τουλάχιστον να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει», τονίζει ο δήμαρχος του Ναϊμέγκεν (ανατολικά) Χούμπερτ Μπρουλς, τονίζοντας πως οι αρχές δεν θέλησαν να ωθήσουν την αγορά στην παρανομία. «Είναι μία επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά, γιατί από τη μία λέμε να κλείσουν τα coffee shops, αλλά από την άλλη γνωρίζουμε πως το παράνομο εμπόριο θα επιστρέψει», τονίζει.

Στο Jetset coffee shop του Ναϊμέγκεν λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε οι πωλητές κι οι αγοραστές να μην διατρέχουν κίνδυνο μετάδοσης: «απαγορεύεται η είσοδος σε όσους βήχουν ή φτερνίζονται και κατά την είσοδο απαιτείται η απολύμανση των χεριών», τονίζεται σε ειδικές πινακίδες.

Όπως τονίζει ο Σταν Εσμάιγερ, ιδιοκτήτης του διπλανού Kronkel coffee shop «έχουμε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς: ως παυσίπονο, για την σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, που γι'αυτούς είναι ευεργετικό. Επίσης παρέχει ένα αίσθημα χαλάρωσης. Ιδίως σε τούτους τους καιρούς είναι ωραίο να μπορείς να χαλαρώνεις κάποιες στιγμές. Ένας μπορεί να πίνει ένα ποτό, άλλος όμως ανάβει ένα τσιγαράκι», τονίζει.

Στην Ολλανδία επιτρέπεται η πώληση μικρής ποσότητας κάνναβης, ως μέτρο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και διαχείρισης των κινδύνων για την υγεία. Αποτέλεσμα είναι η χρήση ναρκωτικών στη χώρα να είναι μικρότερη σε σχέση με άλλα κράτη.

Πάνω από 1000 ο αριθμός των νεκρών 

Ο αριθμός των νεκρών στην Ολλανδία από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 175 και ανέρχεται πλέον σε 1.039, έγινε σήμερα γνωστό από τις ολλανδικές αρχές. Ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 845 και ανέρχεται πλέον σε 12.595, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΥ: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε η Covid-19

Διεθνή / ΠΟΥ: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε η Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει καταφέρει να πάρει τα απαραίτητα δεδομένα για να αξιολογήσει αν η COVID-19 ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις προς την κινεζική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τα κονδύλια της Νέας Υόρκης στον «κομμουνιστή» Ζοχράν Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τα κονδύλια της Νέας Υόρκης στον «κομμουνιστή» Ζοχράν Μαμντάνι

O Ζοχράν Μαμντάνι αρνήθηκε ότι είναι κομμουνιστής, όπως τον κατηγόρησε ο Τραμπ, αλλά επανέλαβε τη δέσμευσή του να αυξήσει τους φόρους στους πλουσιότερους κατοίκους της Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM