Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει ποσότητες του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Η δήλωση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν ήρθε μετά τις ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα εξασφάλισε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του φαρμάκου remdesivir της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences για τους επόμενους τρεις μήνες.

 

Η χρήση της ρεμδεσιβίρης στην Ευρώπη αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες. «Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, έχει κάνει πολλαπλές συζητήσεις με τον κατασκευαστή, τη Gilead, μεταξύ άλλων και για τις δυνατότητες παραγωγής. Η Κομισιόν είναι επίσης σε διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή με τη Gilead για τη δέσμευση δόσεων remdesivir για τις χώρες- μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς να μιλήσει για συγκεκριμένη ποσότητα.

 

Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε σε μια «εκπληκτική συμφωνία» με τη Gilead Sciences, για πάνω από 500.000 δόσεις ρεμδεσιβίρης για τα αμερικανικά νοσοκομεία. Αυτή η ποσότητα αντιπροσωπεύει το «100% της προβλεπόμενης παραγωγής της Gilead για τον Ιούλιο (94.200 δόσεις), το 90% της παραγωγής του Αυγούστου (174.900 δόσεις) και το ίδιο ποσοστό της παραγωγής του Σεπτεμβρίου (232.800 δόσεις).

 

Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την Covid-19. Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε συστήσει την έγκριση του Remdesivir για τη αντιμετώπιση του Covid-19 την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Για την έγκριση πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη της ΕΕ και να υπάρξει επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αυτήν την Παρασκευή. Ο EMA συνιστά την θεραπεία για ασθενείς ηλικίας δώδεκα ετών και άνω οι οποίοι πάσχουν από πνευμονία και πρέπει να τροφοδοτούνται με συμπληρωματικό οξυγόνο.

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ dpa