Το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στο έδαφός του.

 

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι, διευκρίνισε ότι ο ασθενής διαγνώστηκε με COVID-19 την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Μπρούνι, τα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών του Βατικανού έκλεισαν για απολύμανση, ωστόσο θα συνεχίσουν να δέχονται επείγοντα περιστατικά, ενώ διευκρίνισε ότι για το κρούσμα ενημερώθηκαν οι ιταλικές υγειονομικές αρχές.

 

Στην Ευρώπη, περισσότερες από 38 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του ιού ενώ παγκοσμίως τα κρούσματα αγγίζουν τα 98.385 σε 82 χώρες. Οι νεκροί ανέρχονται σε 3.383. Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας, τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, «δεκάδες ή εκατοντάδες φορές παραπάνω» καθώς η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από την δυνατότητα ανίχνευσης σε κάθε χώρα.

 

Και άλλα κρούσματα

 

Το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Σερβία ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ. Ο Λόντσαρ εξήγησε ότι πρόκειται για έναν 43χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει στη Βουδαπέστη διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση του ασθενή είναι καλή.

 

Το υπουργείο Υγείας του Καμερούν επίσης επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν 58χρονο Γάλλο πολίτη, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. «Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για να περιορίσει τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

 

Το Καμερούν είναι η τέταρτη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που καταγράφει κρούσμα του ιού SARS-CoV-2, μετά τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αφρική ανέρχεται σε 29.