Κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές με φόντο πληθωρισμό και πιθανή παγκόσμια ύφεση

Κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές με φόντο πληθωρισμό και πιθανή παγκόσμια ύφεση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Οι αγορές παγκοσμίως κλυδωνίζονται από ένα ισχυρό sell-off, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά προκειμένου να τιθασεύσουν τον ολοένα και υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχικούς τίτλους υπό τον φόβο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve για τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό θα οδηγήσουν τελικώς την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να παταχθεί ο πληθωρισμός, με κορυφαίο γεγονός τη αύξηση κατά 0,75% από τη Fed, τη μεγαλύτερη από το 1994, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ύφεσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, η πιθανότητα ύφεσης έως τις αρχές του 2024, που μόλις πριν από λίγους μήνες ήταν ελάχιστα αισθητή, προσεγγίζει πλέον τις πιθανότητες κοντά στο 3/4. Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 23% από τον Ιανουάριο, και έχασε ακόμη 3,25% την Πέμπτη. Αναλυτές της JP Morgan είπαν ότι η κατάσταση του S&P 500 «υποδηλώνει πιθανότητα 85% για ύφεση στις ΗΠΑ».

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πτώση των μετοχών και οι αγορές θα εισέλθουν σε «bear market».

Οι φόβοι των επενδυτών για στασιμοπληθωρισμό είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008, ενώ η αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με την Bank of America. Σύμφωνα με έρευνα της BofA με τη συμμετοχή 300 παγκοσμίων διαχειριστών κεφαλαίων με συνολικό ενεργητικό 834 δισ. δολ., η αγορά των ΗΠΑ εισέρχεται επίσημα σε bear market, την 20η των τελευταίων 140 ετών.

Επιπλέον, οι παγκόσμιες προσδοκίες για την κερδοφορία των εταιρειών μειώθηκαν επίσης στα επίπεδα του 2008, με τους αναλυτές στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας να σημειώνουν ότι τα προηγούμενα χαμηλά αυτών των προσδοκιών είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια άλλων μεγάλων κρίσεων της Wall Street, όπως η πτώχευση της Lehman Brothers και η έκρηξη της φούσκας του dotcom.

Μέσα σε αυτό το διεθνές κλίμα ισχυρές πιέσεις δέχεται και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Από τα υψηλά της αγοράς των 971,09 μονάδων της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει απώλειες 16,05% (με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης), ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 8,74%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ