Κίτρινα Γιλέκα: Ο Μακρόν ευχήθηκε σε 73χρονη διαδηλώτρια που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι «να γίνει σοφότερη»

Κίτρινα Γιλέκα: Ο Μακρόν ευχήθηκε σε 73χρονη διαδηλώτρια που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι «να γίνει σοφότερη» Facebook Twitter
0

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η δήλωση του Εμάνουελ Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να «νουθετήσει» μια 73χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά σε διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων στην περιοχή της Νίκαιας. 

Η συγκεκριμένη διαδήλωση έγινε σε σημείο όπου η αστυνομία είχε απαγορεύσει την πρόσβαση το περασμένο Σάββατο. Η 73χρονη ακτιβίστρια Ζενεβιέβ Λεγκέι υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση όταν έπεσε στο έδαφος αποτέλεσμα της έντασης που υπήρξε όταν η αστυνομία άρχισε να σπρώχνει και να κινείται προς τους διαδηλωτές για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. 

 

 Η Λεγκέι μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο. Ο εισαγγελέας της Νίκαιας δήλωσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό αλλά εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως η γυναίκα χτύπησε το κεφάλι της σε μία τσιμεντένια δέστρα όταν η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος. 

Ο Μακρόν βρέθηκε χθες στη Νίκαια μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ. Μιλώντας σε τοπική εφημερίδα ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στη γυναίκα στη συνέχεια όμως άρχισε την κριτική εναντίον της.

«Όταν κάποιος είναι εύθραυστος και κινδυνεύει να τον σπρώξουν δεν πηγαίνει σε σημεία όπου έχει απαγορευτεί η πρόσβαση και δεν θέτει τον εαυτό του σε τέτοιο κίνδυνο» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε:

«Αυτή η κυρία δεν ήρθε σε επαφή με τα όργανα της τάξης. Έβαλε τον εαυτό της σε μια κατάσταση, ηθελημένα, καθώς πήγε σε μία περιοχή όπου είχε απαγορευτεί η πρόσβαση και βρέθηκε σε μία στιγμή ομαδικού πανικού. Λυπάμαι πραγματικά για ό,τι έγινε, όμως πρέπει να σεβόμαστε τη δημόσια τάξη παντού.

Κατέληξε λέγοντας πως εύχεται στην 73χρονη «γρήγορη ανάρρωση και ίσως λίγη σοφία».

Τα σχόλια του προέδρου προκάλεσαν την έκρηξη της οικογένειας της Λεγκέι. O δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε πως «δεν το βρίσκω λογικό να κριτικάρεις έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο κρεβάτι του νοσοκομείου ή να θεωρείς πως οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να εκφράσουν τα πιστεύω τους στον δρόμο». 

Ούτως η άλλως η οικογένεια της 73χρονης αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά της αστυνομίας. 

Ο Μακρόν δέχθηκε τα πυρά άλλων πολιτικών για τη δήλωση του.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν έγραψε στο Twitter, «Κύριε Μακρόν, η Ζενεβιέβ δεν χρειάζεται τα μαθήματα σοφίας σας. Εσείς έχετε να μάθετε από αυτήν». 

Ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν επιτέθηκε στην «βαθιά απάνθρωπη αλαζονεία» του Μακρόν. 

«Η πραγματική σοφία κύριε Μακρόν είναι να ακούς αυτούς που είναι ηλικιωμένοι και αυτούς που είναι αδύναμοι ώστε να μη χρειάζεται να βγουν στους δρόμους για να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους», δήλωσε.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ