Κίνα: Τοπικό lockdown σε επαρχία 400.000 κατοίκων - Μετά από αύξηση κρουσμάτων

Κίνα: Τοπικό lockdown σε επαρχία 400.000 κατοίκων - Μετά από αύξηση κρουσμάτων Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Αυστηρό lockdown σε επαρχία κοντά στο Πεκίνο, όπου κατοικούν περίπου 400.000 άνθρωποι, επέβαλε η Κίνα μετά από αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού

Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ στην κομητεία Anxin της επαρχίας Χεμπέι κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα, στα τέλη του 2019, η χώρα κατάφερε να κρατήσει τις νέες μολύνσεις σταθερά σε χαμηλό επίπεδο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα, ακόμη και τα μικρά ξεσπάσματα αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η Anxin θα «κλείσει πλήρως και θα βρίσκεται υπό έλεγχο». Μόνο εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς της οικονομίας επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ μόνο ένα μέλος από το κάθε νοικοκυριό θα επιτρέπεται να βγαίνει για ψώνια μία φορά την ημέρα. Στους μη μόνιμους κατοίκους απαγορεύεται η είσοδος κτίρια και χωριά ενώ οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες θα τιμωρείται. 

Η κομητεία βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου. Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί 18 κρούσματα στην περιοχή από την επανεμφάνιση του ιού στην πρωτεύουσα της χώρας πριν από δύο εβδομάδες. Η περιοχή δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη όσο τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας και οι τοπικές Αρχές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους δηλώνοντας ότι η εξάπλωση μπορεί να σταματήσει.

Όπως αναφέρει το BBC τα χαμηλά νούμερα νέων λοιμώξεων «έχουν προκαλέσει τον φθόνο των περισσότερων χωρών που έχουν πληγεί», ωστόσο η πρόσφατη αύξηση στο Πεκίνο έχει θορυβήσει τις Αρχές της χώρας που φοβούνται για πιθανό δεύτερο κύμα. Τις τελευταίες 24 ώρες, το Πεκίνο ανέφερε 14 νέα κρούσματα ιού, αυξάνοντας το σύνολο από το ξέσπασμα στα μέσα Ιουνίου σε σε 311. Ενώ αυτός είναι ένας μικρός αριθμός σε σύγκριση με τα χιλιάδες κρούσματα στις ΗΠΑ ή στη Νότια Αμερική, η Κίνα αντέδρασε γρήγορα ώστε να περιορίσει οποιαδήποτε εξάπλωση.

Αρκετές γειτονιές στο Πεκίνο τέθηκαν σε καραντίνα, τα ταξίδια περιορίστηκαν και ξεκίνησε ένα τεράστιο κύμα νέων τεστ. Πριν από την πρόσφατη επανεμφάνιση του ιού, η κινεζική πρωτεύουσα διένυσε 57 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα. 

Όπως αναφέρει το BBC η Κίνα αντιμετώπισε με επιτυχία τον κορωνοϊό κατά τους τελευταίους μήνες. Ενώ έφθασε τα 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις αρχές Μαρτίου, έκτοτε πρόσθεσε «μόλις» 4.700 από τότε. Από τα μέσα Ιουνίου, οι νέες μολύνσεις περιορίζονται ως επί το πλείστον στο Πεκίνο με τη διαρροή στη γειτονική Χεμπέι. 

Στην υπόλοιπη Κίνα σημειώνεται μονοψήφιος αριθμός νέων λοιμώξεων, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν «εισαγόμενες» δηλαδή ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ