Το γουρούνι που έγινε συνώνυμο σθένους και διάσημο στον κόσμο επειδή επέζησε επί 36 μέρες κάτω από τα συντρίμμια, μετά πανίσχυρο σεισμό το 2008 στην Κίνα, πέθανε. 

 

Ο Zhu Jianqiang - ή «ισχυρής θέλησης χοίρος» - ψόφησε την Τετάρτη από «γήρας και εξάντληση» σύμφωνα με το μουσείο στην επαρχία Σετσουάν όπου ζούσε το ζώο. Ήταν πλέον 14 ετών. 


Περίπου 90.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σετσουάν το 2008. 

 

Την εποχή της διάσωσής του, το αποφασισμένο να ζήσει γουρουνάκι είχε γίνει σύμβολο ελπίδας και αντοχής. 

 

 

Μετά τον σεισμό ο Zhu Jiangqiang θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια και επέζησε πάνω σε ένα τσουβάλι κάρβουνο και πίνοντας νερό της βροχής. 

 

Οι διασώστες του το βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο και τόσο λιπόσαρκο που έμοιαζε με κατσίκα. 


Αγοράστηκε από το μουσείο της πόλης Chengdu και ζούσε εκεί ως ατραξιόν για τους επισκέπτες του. Το 2011 οι επιστήμονες κλωνοποίησαν το γουρούνι, «γεννώντας» έξι γουρουνάκια που έμοιαζαν εξαιρετικά με τον μπαμπά τους, και είχαν και το σημάδι του στο πρόσωπο μεταξύ των ματιών. 

 

Μετά το θάνατο του γουρουνιού, χιλιάδες άνθρωποι το αποχαιρέτησαν στα κινεζικά social media ενώ το hashtag "Strong-Willed Pig has died" είχε πάνω από 430 εκατομμύρια views στο Weibo. 

 

Με πληροφορίες από BBC