Κι όμως, σε κάποιες πόλεις απαγορεύεται δια νόμου να πεθάνεις

Κι όμως, σε κάποιες πόλεις απαγορεύεται δια νόμου να πεθάνεις Facebook Twitter
© Cathrine Ertmann
2

Από το 1999 συνολικά έξι πόλεις έχουν απαγορεύσει δια νόμου το θάνατο, με τις ποινές "ανυπακοής" να περιλαμβάνουν από πρόστιμα μέχρι αυξημένους φόρους. Και μπορεί να ακούγεται, αν μη τι άλλο, αστείο αλλά όλες τους στηρίζουν με επιχειρήματα τη σχετική νομοθεσία.

Σήμερα στη Sellia, μια μικρή κωμόπολη της Ιταλίας, κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι, με την πλειονότητα να είναι άνω των 60 ετών. Ο δήμαρχος της πόλης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα, πέρασε τον προηγούμενο μήνα, στην ψήφιση ενός νόμου, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται κανείς να αρρωστήσει εντός των ορίων του Δήμου", επιμένοντας πως "ο θάνατος απαγορεύεται". Όσοι δε, αποδεικνύονται τόσο... εγωιστές και δεν συμμορφώνονται αναλόγως, μην κάνοντας τακτικά τσεκ-απ, κινδυνεύουν με πρόστιμο 10 ευρώ το χρόνο.

"Νομικά δεν θα μπορούσα να απαγορεύσω το θάνατο απευθείας" σχολιάζει ο δήμαρχος Zicchinella, παιδίατρος στο επάγγελμα. "Δεν γίνεται να διατάξεις κάτι αδύνατο. Η πρόθεσή μου είναι απλά να τον πολεμήσουμε", συμπληρώνει. "Δεν φέραμε το νόμο για πλάκα, αλλά γιατί η Sellia, όπως πολλές ακόμη ιταλικές πόλεις, αντιμετωπίζει πρόβλημα μείωσης πληθυσμού. Όσοι λοιπόν δεν φροντίζουν τον εαυτό τους ή έχουν κακές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία τους, θα τιμωρούνται με αυξημένους φόρους" καταλήγει.

Βέβαια, η Sellia δεν είναι η πρώτη πόλη που προβαίνει στην εφαρμογή αυτού του νόμου. Τα τελευταία χρόνια, παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στις γαλλικές πόλεις Cugnaux (2007) και Sarpourenx, στην Biritiba Mirim της Βραζιλίας (2005), στο Lanjaron της Ισπανίας (1999) και στο Falciano del Massico (2012), επίσης στην Ιταλία.

Αν και σε αυτές τις πόλεις, το πρόβλημα εντοπίζεται στα τοπικά νεκροταφεία, που δεν έχουν πλέον χώρο για άλλους τάφους, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους Αρχές να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους παράδοξα μέτρα καθώς λόγω γραφειοκρατίας, ενίοτε καθυστερεί πολύ η άδεια κατασκευής νέου Κοιμητηρίου κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η ψήφιση τέτοιων νόμων είναι αρκετά συνηθισμένη, γιατί είναι ένας τρόπος για τις τοπικές κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους και να πετύχουν το στόχο τους. Στη Sellia, για παράδειγμα, μετά το νόμο, ήδη 100 άτομα έχουν σπεύσει να κάνουν εξετάσεις- είτε υπό το φόβο του θανάτου είτε υπό το φόβο του νόμου, το μόνο σίγουρο είναι πως αν κινδυνεύουν από κάτι, σίγουρα το βρήκαν κι ίσως και να έσωσαν όντως τη ζωή τους.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Διεθνή / «Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης - Η απόφαση «είναι καθαρά οικονομική» και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής, ισχυρίζεται το CBS 
LIFO NEWSROOM
Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια