Κένυα: Η αστυνομία πυροβολεί για τα συμφέροντα κατασκευαστών ακινήτων

Κένυα: Η αστυνομία πυροβολεί για λογαριασμό κατασκευαστών ακινήτων Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Ο 15χρονος Έβανς Μουτίσγια κάθεται σκυμμένος σε μια καρέκλα στην άκρη του δρόμου στην παραγκούπολη Mukuru kwa Njenga, στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, ο νεαρός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί τον περιέθαλπαν καθώς είχε δεχτεί πυρά από αστυνομικούς. Στις 27 Δεκεμβρίου, καθώς οι κάτοικοι του Ναϊρόμπι περνούσαν χρόνο με την οικογένεια ή ταξίδευαν για διακοπές, οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι του Mukuru kwa Njenga δέχθηκαν πυροβολισμούς με από την αστυνομία της Κένυας.

Δεκάδες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του Μουτίσγια και της οικογένειάς του, κοιμούνται σε έναν μεγάλο οικισμό από σκηνές και παράγκες για περισσότερο από δύο μήνες που χτίστηκε πάνω από τα ερείπια των σπιτιών τους τα οποία καταστράφηκαν σε μια μαζική κυβερνητική εκστρατεία κατεδάφισης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Οι μπουλντόζες κατέστρεψαν τουλάχιστον 13.000 σπίτια, μαζί με επιχειρήσεις και σχολεία, και εκτόπισαν περίπου 76.000 ανθρώπους.

Η ένταση έφτασε σε οριακό σημείο στις 27 Δεκεμβρίου όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων. Ο Μουτίσγια ήταν μέσα σε μια από τις αυτοσχέδιες σκηνές εκείνη τη στιγμή. «Αυτοί [η αστυνομία] πέταξαν δακρυγόνα και το αέριο μπήκε στη σκηνή», αφηγείται. «Έτρεξα έξω από τη σκηνή και προς τη δεξαμενή νερού στο δρόμο για να πλύνω το πρόσωπό μου». Εκείνη τη στιγμή, ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον έφηβο στην πλάτη, με τη σφαίρα να βγαίνει από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς του.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε άλλους δύο την ίδια μέρα, σύμφωνα με τους κατοίκους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι κατεδαφίσεις και οι εξώσεις στο Mukuru kwa Njenga είναι ενδεικτικές της κρατικής διαφθοράς πάνω στην οποία βασίζεται η ταχεία οικιστική ανάπτυξη του Ναϊρόμπι. Οι οικιστικές αυτές παρεμβάσεις έχουν επιτευχθεί μετά από ακραία βία εναντίον του πιο φτωχού πληθυσμού και των ατύπων οικισμών στους οποίους ζουν.

«Μακάρι να μην υπήρχε κυβέρνηση», λέει ο Μουτίσγια. «Κατέστρεψαν το σπίτι μας και μετά επέστρεψαν για να μας πυροβολήσουν. Θα ήμασταν όλοι καλύτερα στην Κένυα αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση. Μακάρι να φύγουν και να μας αφήσουν ήσυχους».

Πάνω από το 70% των κατοίκων του Ναϊρόμπι ζουν σε μόλις 5% του οικιστικού χώρου της πόλης. Η αστυνομία της Κένυας εκτοπίζει δια της βίας και μερικές φορές πυροβολεί αυτούς τους ανθρώπους για να δημιουργήσει χώρο για κατασκευαστές ακινήτων και αυτοκινητόδρομους για τους πιο πλούσιους κατοίκους. 

Με πληροφορίες από Jacobin και The Wire

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ