Καύσωνας στην Ευρώπη: Δύο θάνατοι στη Γαλλία - Άλλοι δύο από τις πυρκαγιές στην Ισπανία

Καύσωνας στη Νότια Ευρώπη: Δύο θάνατοι από τη ζέστη στη Γαλλία - Άλλοι δύο σε πυρκαγιά στην Ισπανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Οι πυρκαγιές έχουν σκοτώσει δύο ανθρώπους στην Ισπανία και άλλοι δύο έχουν πεθάνει στη Γαλλία λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και ανάγκασε το κλείσιμο ενός αντιδραστήρα σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελβετία.

Με τις θερμοκρασίες να καίνε ξανά την Τετάρτη, Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πυρκαγιά στην Καταλονία σκότωσε δύο ανθρώπους την προηγούμενη μέρα, ενώ η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας ανέφερε δύο θανάτους που συνδέονται άμεσα με τον καύσωνα και 300 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η Ιταλία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για 18 πόλεις λόγω ακραίας ζέστης, ενώ η Τουρκία δίνει μάχη με δασικές πυρκαγιές σε ένα κύμα καύσωνα που οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν «εξαιρετικό» επειδή ήρθε τόσο νωρίς στο ευρωπαϊκό καλοκαίρι.

Η πυρκαγιά στο Τορρεφέτα, στην περιοχή της Καταλονίας, κατέστρεψε αρκετά αγροκτήματα και επηρέασε έκταση περίπου 40 χιλιομέτρων, δήλωσαν οι αρχές. Η φωτιά ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αν και αναμένονταν άνεμοι και καταιγίδες την Τετάρτη.

«Η φωτιά ήταν εξαιρετικά βίαιη και απρόβλεπτη λόγω καταιγίδων και ισχυρών ανέμων, δημιουργώντας σύννεφο θερμικής μεταφοράς που δυσκόλεψε τις προσπάθειες κατάσβεσης», δήλωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. Οι αρχές στη Βαρκελώνη ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ερευνούν αν ο θάνατος ενός οδοκαθαριστή το Σαββατοκύριακο οφείλεται επίσης στον καύσωνα.

Η Ισπανία είχε τον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία της φέτος, ενώ η Γαλλία είχε τον θερμότερο Ιούνιο από το 2003, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France ανέφερε ότι παραμένουν κόκκινοι συναγερμοί για αρκετές περιοχές της κεντρικής Γαλλίας, αλλά η ζέστη υποχωρεί στα δυτικά, ενώ αναμένονταν έντονες καταιγίδες με πιθανές ισχυρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία αναμενόταν να φτάσει έως και 39 βαθμούς Κελσίου, με έως 34 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι και 36 έως 38 βαθμούς σε Στρασβούργο, Λυών, Γκρενόμπλ και Αβινιόν.

Στην Ιταλία, η Φλωρεντία αναμενόταν να δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα με μέγιστη θερμοκρασία 39 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκδόθηκαν κόκκινοι συναγερμοί για 18 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Μιλάνο και η Ρώμη.

Υπήρχε κίνδυνος για βίαιες και ξαφνικές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα κατά μήκος της οροσειράς των Απεννίνων και στη Σαρδηνία και τη Σικελία.

Η ελβετική εταιρεία Axpo έκλεισε έναν αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Beznau και μείωσε στο μισό την παραγωγή σε άλλον την Τρίτη λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού του ποταμού.

Το νερό χρησιμοποιείται για ψύξη και άλλες λειτουργίες στους πυρηνικούς σταθμούς και οι περιορισμοί αναμένεται να συνεχιστούν όσο παρακολουθούνται οι θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι αιτία της κλιματικής αλλαγής, με την αποψίλωση των δασών και τη βιομηχανική δραστηριότητα να συμβάλλουν επίσης. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στον πλανήτη.

Με πληροφορίες από Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Διεθνή / Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Με την κωδική ονομασία «Justice Mission 2025», οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πώληση ενός από τα μεγαλύτερα πακέτα οπλισμού προς την Ταϊβάν, αξίας 11 δισ. δολαρίων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Διεθνή / «Καλή και παραγωγική» συνομιλία Τραμπ–Πούτιν λίγο πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι

Σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Μόλις είχα μια καλή και πολύ παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από τη συνάντησή μου, σήμερα στις 13:00, με τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας
THE LIFO TEAM