Κατηγορίες για 17 ανθρωποκτονίες από πρόθεση απήγγειλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ στον 19χρονο μακελάρη της Φλόριντα, Νικόλας Κρουζ, που άνοιξε, χθες, πυρ στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, στο Πάρκλαντ.

 

Ο Κρουζ διέπραξε μία από τις χειρότερες ένοπλες επιθέσεις που εκτυλίχθηκαν ποτέ σε αμερικανικό σχολείο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα δικαστικό έγγραφο.

 

Ο 19χρονος είχε αποβληθεί για πειθαρχικούς λόγους από το σχολείο της πόλης, που έχει 30.000 μόνιμους κατοίκους. Χθες, άνοιξε πυρ και σκότωσε 17 μαθητές και εκπαιδευτικούς, τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

 

Το μακελειό, ένα από τα χειρότερα στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, διαπράχθηκε λίγη ώρα πριν ολοκληρωθούν τα τελευταία μαθήματα στο σχολείο. 

 

Σύμφωνα με τον σερίφη της περιοχής, ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, που είναι «πολύ εύκολο να αγοράσει κανείς» σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.


Στο μεσοδιάστημα από την αποβολή του έως την πολύνεκρη επίθεση, ο Κρουζ είχε αναρτήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επιθετικά μηνύματα.

 

Ο σερίφης Ίσραελ, υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις Αρχές τέτοιου είδους συμπεριφορές στο διαδίκτυο.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Φλόριντα, ισχύει η θανατική καταδίκη και 348 καταδικασμένοι είναι στην λίστα των μελλοντικών εκτελέσεων.