Καταγγελία - κόλαφος του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα: Yπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας

Καταγγελία - κόλαφος του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα: Yπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας Facebook Twitter
0

Την «υπερβολική χρήση βίας» στη Βενεζουέλα κατήγγειλε σήμερα (8/8) ο ΟΗΕ και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων που βασίζονται σε 135 συνεντεύξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκ του μακρόθεν και στον Παναμά, ο ΟΗΕ αναφέρει πως ερεύνησε 124 θανάτους και βρήκε ότι 46 απ' αυτούς μπορούν να αποδοθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις, ενώ η ευθύνη για τους υπόλοιπους είναι ασαφής.

«Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο, διαπιστώνουμε μια φανερή τάση για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, πολλοί φέρεται πως έπεσαν θύματα κακομεταχειρίσεων, ακόμη και βασανιστηρίων», πρόσθεσε.

«Φοβόμαστε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται και αυτές οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν φαίνεται να μειώνονται, έτσι ανησυχούμε για την κατεύθυνση προς την οποία αυτό προχωρεί», δήλωσε επίσης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Η ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρουμε βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Διεθνή / Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Στην απόφαση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποίησε τον αντισημιτισμό ως προπέτασμα καπνού για να διεξαγάγει στοχευμένη και με ιδεολογικό κίνητρο επίθεση εναντίον των πλέον έγκριτων πανεπιστημίων της χώρας»
LIFO NEWSROOM
«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM
Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτοχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Διεθνή / Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Το Elevador da Glória, που συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM
Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Διεθνή / Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Οι δύο αυταρχικοί ηγέτες μίλησαν για τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, φτάνοντας μάλιστα να αναφερθούν στην πιθανότητα «αθανασίας»
LIFO NEWSROOM