No.1

Καρόλα Ρακέτε: «Δεν ήταν βίαιη ενέργεια, ήταν πράξη ανυπακοής» λέει η καπετάνισσα του Sea-Watch 3

Καρόλα Ρακέτε: «Δεν ήταν βίαιη ενέργεια, ήταν πράξη ανυπακοής» λέει η καπετάνισσα του Sea-Watch 3 Facebook Twitter
0

Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, υπερασπίστηκε την απόφασή της να αψηφίσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες. 

Το πλοίο της μάλιστα εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας καθώς πλησίαζε στο λιμάνι. «Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε η 31χρονη Γερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της στο σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.

«Φοβόμουν», λέει διευκρινίζοντας ότι αυτό που φοβόταν ήταν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο.

Η Ρακέτε τέθηκε χθες σε κατ΄οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και παράβαση των νόμων περί ναυσιπλοϊας κινδυνεύοντας να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης.

Το Sea-Watch 3 ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ένα ταχύπλοο της οικονομικής αστυνομίας που επιχείρησε να παρεμποδίσει τον ελλιμενισμού του σωστικού σκάφους εμβολίστηκε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί ώστε να μην εγκλωβιστεί ανάμεσα στο Sea-Watch 3 και στην αποβάθρα.

Στη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα η Ρακέτε εξηγεί ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση ως προς την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα. Προσθέτει εξάλλου ότι είχε ενημερώσει τις λιμενικές αρχές ότι πλησιάζει και ότι δεν είχε αντιληφθεί πόσο κοντά βρισκόταν το ταχύπλοο. «Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής», λέει εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι ενέργειές της εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησαν σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει «εγκληματίες». Ο Γερμανός ΥΠΕΚ Χάικο Μάας και άλλοι πολιτικοί άσκησαν σφοδρή κριτική εις βάρος της σύλληψής της.

O πατέρας της Καρόλα, ο Έκεχαρτ Ρακέτε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό. «Η Καρόλα δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε που πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα. «Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε».

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM