Καρόλα Ρακέτε: «Δεν ήταν βίαιη ενέργεια, ήταν πράξη ανυπακοής» λέει η καπετάνισσα του Sea-Watch 3

Καρόλα Ρακέτε: «Δεν ήταν βίαιη ενέργεια, ήταν πράξη ανυπακοής» λέει η καπετάνισσα του Sea-Watch 3 Facebook Twitter
0

Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, υπερασπίστηκε την απόφασή της να αψηφίσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες. 

Το πλοίο της μάλιστα εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας καθώς πλησίαζε στο λιμάνι. «Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε η 31χρονη Γερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της στο σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.

«Φοβόμουν», λέει διευκρινίζοντας ότι αυτό που φοβόταν ήταν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο.

Η Ρακέτε τέθηκε χθες σε κατ΄οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και παράβαση των νόμων περί ναυσιπλοϊας κινδυνεύοντας να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης.

Το Sea-Watch 3 ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ένα ταχύπλοο της οικονομικής αστυνομίας που επιχείρησε να παρεμποδίσει τον ελλιμενισμού του σωστικού σκάφους εμβολίστηκε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί ώστε να μην εγκλωβιστεί ανάμεσα στο Sea-Watch 3 και στην αποβάθρα.

Στη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα η Ρακέτε εξηγεί ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση ως προς την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα. Προσθέτει εξάλλου ότι είχε ενημερώσει τις λιμενικές αρχές ότι πλησιάζει και ότι δεν είχε αντιληφθεί πόσο κοντά βρισκόταν το ταχύπλοο. «Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής», λέει εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι ενέργειές της εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησαν σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει «εγκληματίες». Ο Γερμανός ΥΠΕΚ Χάικο Μάας και άλλοι πολιτικοί άσκησαν σφοδρή κριτική εις βάρος της σύλληψής της.

O πατέρας της Καρόλα, ο Έκεχαρτ Ρακέτε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό. «Η Καρόλα δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε που πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα. «Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM