Καναδάς: Τέλος οι περιορισμοί για την αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και bisexual άνδρες

Καναδάς: Τέλος στην «μεροληπτική» απαγόρευση αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους και bisexual άνδρες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ορόσημο για τον Καναδά η απόφαση να αρθεί η παρωχημένη και μεροληπτική απαγόρευση που αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία από άνδρα, που προηγουμένως είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα.

Η κίνηση επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία Υγείας του Καναδά, το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα για τέτοιες πολιτικές, με επίσημη ανακοίνωση χθες.

Περιγράφεται ως μία ενέργεια και «σημαντικό ορόσημο απέναντι στην μέχρι σήμερα περιοριστική πολιτική αιμοδοσίας».

Η νέα προσέγγιση θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 και θα σημαίνει ότι οι εν δυνάμει δότες δεν θα ερωτώνται στο εξής για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό αλλά αντίθετα θα ερωτώνται αν είχαν ή όχι σεξουαλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου.

Σε μία συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, περιέγραψε την παρούσα διαδικασία ως «μεροληπτική και λανθασμένη».

Η κυβέρνησή του είχε αρχικά δεσμευτεί να άρει την απαγόρευση στην προεκλογική καμπάνια του 2015. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα οδηγίες, κάποιος άνδρας δεν μπορούσε να είναι δότης αν είχε έρθει σε επαφή με άλλον άνδρα τρεις μήνες πριν από την αιμοδοσία.

Αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει να χαλαρώνουν την περιοριστική πολιτική τους απέναντι στους ομοφυλόφιλους άνδρες, πολλές από τις οποίες εφαρμόστηκαν στο απόγειο της επιδημίας του HIV/AIDS.

Μόλις πέρυσι η Βρετανία προχώρησε σε αντίστοιχη αλλαγή πολιτικής ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Δανία, η Βραζιλία, το Ισραήλ και η Ουγγαρία επίσης αίρουν τις απαγορεύσεις τους.

Ως αποτέλεσμα των ελλείψεων αίματος που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, οι ΗΠΑ επέλεξαν να μειώσουν την απαίτηση αγαμίας από ένα χρόνο σε τρεις μήνες τον Οκτώβριο του 2020.

Η απαγόρευση θεσπίστηκε στον Καναδά για πρώτη φορά το 1992 ως μέτρο για την πρόληψη της εισόδου του ιού HIV στην παροχή αίματος. Ήρθε στον απόηχο ενός σκανδάλου δημόσιας υγείας της δεκαετίας του 1980 όπου περίπου 2.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με HIV και έως και 60.000 με ηπατίτιδα C από μολυσμένες αιμοδοσίες.

Η απαγόρευση της δωρεάς ήταν αρχικά ισόβια, αλλά η πολιτική χαλάρωσε για πρώτη φορά το 2013, όταν οι άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεές μετά από αποχή για πέντε χρόνια.

Αυτό αργότερα μειώθηκε στην τρέχουσα τρίμηνη περίοδο.

Με πληροφορίες του BBC/GayTimes

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ