Καναδάς: Πάνω από 30 δισ. δολ. αποζημίωση για τα παιδιά των ιθαγενών που υπέστησαν διακρίσεις

Καναδάς: Πάνω από 30 δισ. δολ. αποζημίωση για τα παιδιά των ιθαγενών Facebook Twitter
AP
0

Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να παράσχει αποζημίωση έως και 31 δισ. δολ. (40 δισ. δολάρια Καναδά) για τα παιδιά και τις οικογένειες των ιθαγενών που υπέστησαν διακρίσεις ενώ βρίσκονταν σε ανάδοχη φροντίδα.

Τον Σεπτέμβριο, ένα ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε μια απόφαση του 2016 σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρηματοδοτούσε τις υπηρεσίες First Nations σε σύγκριση με εκείνες για παιδιά που δεν ήταν αυτόχθονες.

Προανήγγειλε πληρωμές 31.350 δολ. για κάθε παιδί που βρισκόταν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας μετά το 2006.

Η κυβέρνηση είπε αρχικά ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Ωστόσο, έχει τεθεί υπό έντονο δημόσιο έλεγχο μετά την ανακάλυψη περισσότερων από 1.100 τάφων χωρίς σήμανση στις τοποθεσίες πρώην οικοτροφείων.

Μέχρι το 1996, το οικιστικό σχολικό σύστημα του Καναδά χώριζε τα ιθαγενή παιδιά από τις οικογένειές τους και τα έστελνε σε οικοτροφεία όπου πολλά ήταν υποσιτισμένα, τα ξυλοκοπούσαν και τα κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Το σχολικό σύστημα ήταν μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης των αυτόχθονων παιδιών, αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες και να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό.

Το ποσό της αποζημίωσης της κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα θα χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση της απόφασης του 2016, δύο άλλων αγωγών και τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα πρόνοιας των αυτόχθονων παιδιών, δήλωσε πηγή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Τα χρήματα δεν σημαίνουν δικαιοσύνη, ωστόσο, σηματοδοτούν ότι βρισκόμαστε σε μία θεραπευτική πορεία», δήλωσε η RoseAnne Archibald, Εθνική Αρχηγός της Συνέλευσης των ιθαγενών.

«Το μέγεθος του προτεινόμενου πακέτου αποζημίωσης είναι απόδειξη για το πόσα από τα παιδιά μας απομακρύνθηκαν από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους», πρόσθεσε.

Περίπου 150.000 παιδιά ιθαγενών, των Métis και των Ινουίτ στεγάστηκαν στα σχολεία, τα οποία λειτουργούσαν μεταξύ 1874 και 1996.

Η πολιτική αυτή τραυμάτισε γενιές ιθαγενών παιδιών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες, να μιλούν αγγλικά ή γαλλικά και να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό.

Οι χριστιανικές εκκλησίες ήταν απαραίτητες για την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων. Ειδικότερα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία έως και 70% των οικοτροφείων, σύμφωνα με την Indian Residential School Survivors Society.

Νωρίτερα φέτος, το Βατικανό δήλωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος συμφώνησε να επισκεφθεί τον Καναδά για να βοηθήσει στις προσπάθειες συμφιλίωσης.

Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία και ο πάπας δεν έχει εκδώσει επίσημη συγγνώμη για τον ρόλο της Εκκλησίας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από Καναδούς.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM