Καναδάς: Πάνω από 30 δισ. δολ. αποζημίωση για τα παιδιά των ιθαγενών που υπέστησαν διακρίσεις

Καναδάς: Πάνω από 30 δισ. δολ. αποζημίωση για τα παιδιά των ιθαγενών Facebook Twitter
AP
0

Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να παράσχει αποζημίωση έως και 31 δισ. δολ. (40 δισ. δολάρια Καναδά) για τα παιδιά και τις οικογένειες των ιθαγενών που υπέστησαν διακρίσεις ενώ βρίσκονταν σε ανάδοχη φροντίδα.

Τον Σεπτέμβριο, ένα ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε μια απόφαση του 2016 σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρηματοδοτούσε τις υπηρεσίες First Nations σε σύγκριση με εκείνες για παιδιά που δεν ήταν αυτόχθονες.

Προανήγγειλε πληρωμές 31.350 δολ. για κάθε παιδί που βρισκόταν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας μετά το 2006.

Η κυβέρνηση είπε αρχικά ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Ωστόσο, έχει τεθεί υπό έντονο δημόσιο έλεγχο μετά την ανακάλυψη περισσότερων από 1.100 τάφων χωρίς σήμανση στις τοποθεσίες πρώην οικοτροφείων.

Μέχρι το 1996, το οικιστικό σχολικό σύστημα του Καναδά χώριζε τα ιθαγενή παιδιά από τις οικογένειές τους και τα έστελνε σε οικοτροφεία όπου πολλά ήταν υποσιτισμένα, τα ξυλοκοπούσαν και τα κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Το σχολικό σύστημα ήταν μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης των αυτόχθονων παιδιών, αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες και να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό.

Το ποσό της αποζημίωσης της κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα θα χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση της απόφασης του 2016, δύο άλλων αγωγών και τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα πρόνοιας των αυτόχθονων παιδιών, δήλωσε πηγή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Τα χρήματα δεν σημαίνουν δικαιοσύνη, ωστόσο, σηματοδοτούν ότι βρισκόμαστε σε μία θεραπευτική πορεία», δήλωσε η RoseAnne Archibald, Εθνική Αρχηγός της Συνέλευσης των ιθαγενών.

«Το μέγεθος του προτεινόμενου πακέτου αποζημίωσης είναι απόδειξη για το πόσα από τα παιδιά μας απομακρύνθηκαν από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους», πρόσθεσε.

Περίπου 150.000 παιδιά ιθαγενών, των Métis και των Ινουίτ στεγάστηκαν στα σχολεία, τα οποία λειτουργούσαν μεταξύ 1874 και 1996.

Η πολιτική αυτή τραυμάτισε γενιές ιθαγενών παιδιών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες, να μιλούν αγγλικά ή γαλλικά και να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό.

Οι χριστιανικές εκκλησίες ήταν απαραίτητες για την ίδρυση και λειτουργία των σχολείων. Ειδικότερα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία έως και 70% των οικοτροφείων, σύμφωνα με την Indian Residential School Survivors Society.

Νωρίτερα φέτος, το Βατικανό δήλωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος συμφώνησε να επισκεφθεί τον Καναδά για να βοηθήσει στις προσπάθειες συμφιλίωσης.

Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία και ο πάπας δεν έχει εκδώσει επίσημη συγγνώμη για τον ρόλο της Εκκλησίας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από Καναδούς.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Διεθνή / Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Από την παραβίαση της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κηρύξει περίπου το 70% της Γάζας είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM