Η Ελλάδα -μαζί με Γερμανία, Αυστρία- σταματούν την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες από Συρία, γράφουν οι FT

Η Ελλάδα -μαζί με Γερμανία, Αυστρία- σταματούν την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες από Συρία, γράφουν οι FT Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την Αυστρία και τη Γερμανία στην αναστολή της επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου από τη Συρία τη Δευτέρα, γράφουν οι Financial Times.

Έλληνας αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι σχεδόν 10.000 αιτήσεις έχουν τεθεί σε αναμονή μέχρι νεωτέρας. Η Ελλάδα υπήρξε η κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι εισέρχονται στο μπλοκ μέσω Τουρκίας κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων της. 

«Θα περιμένουμε και θα δούμε μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη», είπε ο αξιωματούχος. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το Σαββατοκύριακο. 

Η Ελλάδα -μαζί με Γερμανία, Αυστρία- σταματούν την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες από Συρία, γράφουν οι FT Facebook Twitter
Το δημοσίευμα των Financial Times

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη LiFO ότι η διαδικασία παροχής ασύλου έχει «παγώσει» για περίπου 9.500 αιτήσεις Σύρων προσφύγων.

Η Αυστρία σταματά την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου των Σύριων

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντάρτες και τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ρωσία μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έδωσε σήμερα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες χορηγήθηκε άσυλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Κάρνερ πρόσθεσε: «Έχω δώσει εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα τακτικού επαναπατρισμού και απέλασης στη Συρία», χωρίς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.

Ο Νεχάμερ είπε στο X την Κυριακή ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Συρία θα πρέπει να επανεκτιμηθεί για να επιτραπεί η επανέναρξη των απελάσεων. Το υπουργείο είπε ότι αναστέλλει επίσης την οικογενειακή επανένωση, βάσει της οποίας μπορούν να ενταχθούν οι οικογένειες των προσφύγων. Οι Σύροι είναι η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην Αυστρία μακράν, με 12.871 αιτήσεις μέχρι σήμερα φέτος από τον Νοέμβριο.

Ο Νεχάμερ και ο Κάρνερ προέρχονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP), το οποίο έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση παρόμοια με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας ένα από τα χαρακτηριστικά του. Ο Νεχάμερ βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες συνασπισμού με δύο άλλα κόμματα με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), παρόλο που το FPO ήρθε πρώτο στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το FPO θα χρειαζόταν έναν εταίρο συνασπισμού για να κυβερνήσει και κανένας δεν ήταν αμέσως προσεχής. Πολλοί ψηφοφόροι, ωστόσο, πιστεύουν ότι ήταν ακόμα άδικο για τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να μην αναθέσει επίσημα το FPO να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 12.886 αιτήσεις ασύλου από Σύρους δεν έχουν ακόμη εκδοθεί είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό, 1.146 από τις οποίες βασίστηκαν στην οικογενειακή επανένωση.

Και η Γερμανία «παγώνει» τη διαδικασία για τους Σύρους πρόσφυγες

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάιζερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Οι συγκεκριμένες πιθανότητες επιστροφής δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή και θα ήταν αντιεπαγγελματικό να κάνουμε εικασίες για αυτές σε μια τόσο ασταθή κατάσταση», είπε η Φάιζερ σε δήλωση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το υπουργείο της Φάιζερ ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) είχε όλες τις αιτήσεις ασύλου από τη Συρία σε αναμονή μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες για το τι συμβαίνει στη Συρία. «Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα λάβουμε αποφάσεις όταν ξέρουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε ο υπουργός στις Βρυξέλλες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM