Ιταλία: Σε καμία περίπτωση δεν θα βγούμε από την Ευρωζώνη

Ιταλία: Σε καμία περίπτωση δεν θα βγούμε από την Ευρωζώνη Facebook Twitter
Ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο (EPA)
0

Μπορεί η ιταλική κυβέρνηση να εμμένει στις θέσεις της για υψηλότερο δανεισμό με αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά δηλώνει ανοικτή να συζητήσει το θέμα, διαβεβαιώνοντας πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.


Η Ιταλία δεν αλλάζει γραμμή. Όπως επιβεβαίωσε ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο, «η Ρώμη θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος με κοινούς στόχους και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βγει από το ενιαίο νόμισμα».

Το έλλειμμα όμως για το επόμενο έτος παραμένει στο 2,4%.


«Στην πραγματικότητα, ούτως ή άλλως, κανείς δεν θα μπορούσε κατέβει κάτω από το 2%», δήλωσε και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, συναντώντας του ξένους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε δε ότι θα συνομιλήσει και πάλι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να του εξηγήσει ότι «πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα μόνιμων μεταρρυθμίσεων στην Ιστορία της Ιταλίας». Ο Κόντε νωρίς το πρωί διάβασε την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία προς την Κομισιόν και έδωσε την τελευταία, αναγκαία έγκριση.

Κόντε: Οι ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες δεν είναι πλέον αρκετές
«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη διότι αν δεν κάναμε τις συγκεκριμένες επιλογές η Ιταλία θα εισερχόταν σε φάση οικονομικής ύφεσης», υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής. Είπε επίσης ότι «αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίψει οριστικά τον προϋπολογισμό, η ιταλική κυβέρνηση θα καθίσει μαζί της στο τραπέζι και θα συνεχιστεί ο διάλογος».


Η Ρώμη δηλαδή ξέρει ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων αλλά από εδώ και στο εξής όλα δείχνουν ότι θα γίνει μια προσπάθεια να μην ανέβει άλλο η ένταση. Με κύριο στόχο βέβαια να περιοριστεί η αρνητική αντίδραση των αγορών και η άνοδος του σπρεντ, που τόσο ανησυχεί την Ιταλία.

Η κυβέρνηση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων, πάντως, επιμένει και διαμηνύει και πάλι, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με τον νέο προϋπολογισμό θα μειωθούν στο μέλλον το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας. Aν και γνωρίζει καλά ότι οι Βρυξέλλες έχουν εντελώς αντίθετη γνώμη.

Όσο για το μέλλον της Ευρώπης ο Κόντε ζητά «ένα ομαδικό προβληματισμό για να δοθεί νέα ώθηση στην Ένωση διότι οι ισχύουσες συνθήκες, πλέον, δεν είναι αρκετές».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM