Ιταλία: Μια «μίνι Πομπηία» ανακαλύφθηκε σε παλιό κινηματογράφο της Βερόνας

Ιταλία: Μια «μίνι Πομπηία» ανακαλύφθηκε σε παλιό κινηματογράφο της Βερόνας Facebook Twitter
Το κτήριο με τις «υπέροχες νωπογραφίες στους τοίχους» χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα και «θυμίζει μινιατούρα της Πομπηίας» - Πηγή φωτογραφίας: Ansa
0

Μία «μίνι Πομπηία», ένα αρχαίο ρωμαϊκό κτήριο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών σε πρώην κινηματογράφο στη Βερόνα

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο άλλοτε σινεμά Άστρα όπου, μετά από πάνω από 20 χρόνια εγκατάλειψης, γίνονται έργα ανακαίνισης. 

Το κτήριο με τις «υπέροχες νωπογραφίες στους τοίχους» χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα και «θυμίζει μινιατούρα της Πομπηίας», ανέφερε υπεύθυνος της εφορείας αρχαιοτήτων της περιφέρειας του Βένετο. 


Προσώρας δεν έχει γίνει γνωστό το πώς λειτουργούσε το κτήριο, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα είχε πιάσει φωτιά καθώς η στέγη του είχε καταρρεύσει και μεταξύ των υπόλοιπων ευρυμάτων υπήρχαν καμμένα ξύλινα έπιπλα. 


«Μια φωτιά φαίνεται πως έβαλε τέλος στη λειτουργία του συγκροτήματος κατοικιών» εξηγεί η Εφορεία. 

Παρά τη φωτιά, ωστόσο, «ο περιβάλλων χώρος συντηρήθηκε άθικτος, με τα υπέροχα χρώματα των τείχινων νωπογραφιών να χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα». 

Το εύρημα αυτό και οι ενδείξεις φωτιάς προκαλούν μοιραία συνειρμούς για την αρχαία Πομπηία που αφανίστηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

«Ένα οθέθριο συμβάν, στην περίπτωση αυτή μια φωτιά, που ξαφνικά σήμανε το τέλος, αφήνοντας πίσω μόνο ίχνη» προσθέτει η ανακοίνωση. 


Η νέα αυτή ανακάλυψη έρχεται μόλις ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό ενός άψογα διατηρημένου ρωμαϊκού μωσαϊκού σε περιοχή κοντά στη Βερόνα. Οι πολύχρωμες ψηφίδες του δαπέδου που βρέθηκαν σε αμπελώνα, ήταν μέρος των θεμελίων μιας ρωμαϊκής έπαυλης. 

Το εντυπωσιακό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε λίγα μέτρα κάτω από το χώμα ενός αμπελώνα, μόλις μία εβδομάδα από την επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών.

Με πληροφορίες από Guardian/Ansa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ