Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 70 ετών συνελήφθη στο Ισραήλ ως ύποπτη για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης KAN.
Η γυναίκα φέρεται να σχεδίαζε την επίθεση με τη χρήση εκρηκτικού μηχανισμού. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση στοιχείων της υπόθεσης λόγω σχετικής δικαστικής εντολής, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε έρθει σε επαφή με άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο του σχεδίου.
Η γυναίκα, που περιγράφεται ως αντικυβερνητική ακτιβίστρια, συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση προσέγγισης κυβερνητικών κτιρίων ή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Η αστυνομία ανέφερε ότι η ύποπτη φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο του σχεδίου. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet συνεχίζει την έρευνα και, σύμφωνα με την KAN, εντός της εβδομάδας αναμένεται η επίσημη απαγγελία κατηγοριών για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.
Προηγούμενες απειλές κατά του Νετανιάχου
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου γίνεται στόχος πολιτικής βίας. Το φθινόπωρο του 2024, ένας Ισραηλινός πολίτης είχε συλληφθεί ως ύποπτος για συνεργασία με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο τη δολοφονία του πρωθυπουργού και άλλων αξιωματούχων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ο τότε υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet, Ρονέν Μπαρ.
Ο συλληφθείς φέρεται να είχε ταξιδέψει στο Ιράν μέσω Τουρκίας και να είχε έρθει σε επαφή με στελέχη της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, όπως ανέφερε κοινή ανακοίνωση της Shin Bet και της αστυνομίας.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, drone που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκε από το Λίβανο είχε στοχοποιήσει την ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου στην Καισάρεια, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στο σπίτι τη στιγμή της επίθεσης.
Με πληροφορίες από Euronews