Ισραήλ: Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν σε μπαρ, ξενοδοχεία και αλλού, με «πράσινο πάσο»

Ισραήλ: Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν σε μπαρ, ξενοδοχεία και αλλού, με «πράσινο πάσο» Facebook Twitter
EPA
0

Στα δύο θα «χωριστεί» το Ισραήλ από την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εμβολιασμένοι για τον κορωνοϊό θα ανήκουν σε μια προνομιούχα ομάδα.

Σχεδόν το 50% του πληθυσμού που επέλεξε να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα παίρνει ένα «πράσινο πάσο» μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβαίνει και με εκείνους που θεωρείται ότι έχουν ανοσία, έπειτα από τη μόλυνσή τους από τον ιό.

Από την Κυριακή, το πάσο αυτό θα δίνει πρόσβαση σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία, κολυμβητήρια, συναυλίες και χώρους λατρείας. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα προστεθούν σε αυτή τη λίστα στις αρχές Μαρτίου.

Για τους υπόλοιπους, ανάμεσά τους και τα παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό, πολλές από τις δραστηριότητες που ήταν κλειστές θα παραμείνουν εκτός ορίων, αν και κάποιες θα είναι διαθέσιμες αν έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊό.

«Έτσι θα είναι η πρώτη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα των ζωών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γιούλι Εντελστέιν. Το «πάσο» θα χορηγείται μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα πρέπει να σκανάρεται στην είσοδο των επιχειρήσεων.

Πολλά άλλα κράτη παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ισραήλ, καθώς στη συγκεκριμένη χώρα ο εμβολιασμός προχώρησε με ρυθμούς ρεκόρ. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Απομένει τώρα να φανεί στην εφαρμογή αν θα λειτουργήσει το σύστημα με το «πράσινο πάσο». Στα τρία lockdown που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα έχουν υπάρξει πολλές παραβιάσεις των μέτρων, ενώ ιδιοκτήτες καφετεριών και καταστημάτων άνοιξαν παρά τις απαγορεύσεις. Τώρα οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν το καθήκον της εφαρμογής του μέτρου για το ποιος μπορεί να μπει και ποιος όχι.

Επίσης το υπουργείο Υγείας ανησυχεί για πιθανή παραποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και προειδοποίησε στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο περίπου 1.200 ευρώ. 

Πέρα από έναν τρόπο για να ξανανοίξει η οικονομία, το «πράσινο πάσο» εξυπηρετεί έναν ακόμη σκοπό, να πείσει τους ανθρώπους που διστάζουν έως τώρα να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού υποχώρησε αυτό τον μήνα, αλλά άρχισε να αυξάνεται ξανά την τελευταία εβδομάδα, καθώς ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για το «πράσινο πάσο».

Η ιδέα των προνομίων για τους εμβολιασμένους έχουν συζητηθεί σε αρκετές χώρες, αλλά έχουν προκληθεί και αντιδράσεις. Στη Γερμανία, το συμβούλιο δεοντολογίας, ένας ανεξάρτητος θεσμός που συμβουλεύει την κυβέρνηση, συνέστησε να μην υπάρχουν ιδιαίτεροι όροι για τους εμβολιασμένους, λόγω ανησυχίας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχές.

Με πληροφορίες από Guardian

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ προβλέπει αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας

«One Big Beautiful Bill Act»: Μέσα από ένα δυσθεώρητο νομοσχέδιο 1.100 σελίδων, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να θωρακιστεί ώστε να μην υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
«Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Διεθνή / «Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Ο εμβληματικός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυριαρχία των remake και των κινηματογραφικών franchise στη σημερινή βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM