ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ισραήλ: 86% αποτελεσματική η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 60

Ισραήλ: 86% αποτελεσματική η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 60 Facebook Twitter
EPA/Φωτογραφία Αρχείου
0

Μια τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού βρέθηκε ότι είναι 86% αποτελεσματική, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η Maccabi Health Services, στο Ισραήλ, που καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, 9,3 εκατομμύρια, συνέκρινε τα αποτελέσματα 149.144 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, που έλαβαν την τρίτη δόση τους πριν από τουλάχιστον μία εβδομάδα με 675.630 που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. 

Περίπου 37 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό μετά την τρίτη δόση, σε σύγκριση με 1.064 θετικά περιστατικά μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις, ανέφερε η Maccabi σε ανακοίνωσή της. Οι ομάδες σύγκρισης είχαν παρόμοιο δημογραφικό προφίλ, πρόσθεσε.

Η Maccabi Health Services ωστόσο, δεν παρείχε καμία πληροφορία σχετικά με τη σοβαρότητα των 37 θετικών κρουσμάτων ή αν είχαν υποκείμενα νοσήματα. Ο Οργανισμός Υγείας (HMO) δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα.

Η Pfizer είπε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ότι μια τρίτη δόση δείχνει σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του αρχικού ιού SARS-CoV-2 καθώς και έναντι των μεταλλάξεων Βήτα και Δέλτα.

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί την τρίτη δόση της Pfizer τον περασμένο μήνα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τοπικών λοιμώξεων που οφείλονται στην μετάλλαξη Δέλτα.

Περίπου 1,1 εκατομμύρια Ισραηλινοί - άτομα άνω των 50 ετών, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλοι - έλαβαν την τρίτη δόση.

Παρ 'όλα αυτά, οι ισραηλινοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται δεδομένου ότι άλλα 1,1 εκατομμύρια Ισραηλινοί - περίπου το 11% του πληθυσμού - παραμένουν μη εμβολιασμένοι.

Αύξηση έχουν σημειώσει και τα σοβαρά κρούσματα, κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, με βάση τα δεδομένα ανά 100.000 άτομα, έδειξαν 172 σοβαρές μολύνσεις μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων άνω των 60 ετών, σε σύγκριση με 21 σοβαρά περιστατικά μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Η Δρ Anat Ekka Zohar της Maccabi Health Services είπε ότι η τρίτη δόση «έχει αποδείξει και πάλι την αποτελεσματικότητά της» και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα.

Πρόσθεσε, δε, ότι η τρίτη δόση είναι η λύση για τον περιορισμό της τρέχουσας εστίας μόλυνσης.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ