Ισπανία: «Ποτάμια» έγιναν δρόμοι της Μάλαγα - Πλημμύρισε το νοσοκομείο της πόλης

Πλημμύρες στην Ισπανία: Χιλιάδες εκκενώσεις στη Μάλαγα εν αναμονή νέου «χτυπήματος» της DANA Facebook Twitter
Σημερινή εικόνα από το κέντρο της Μάλαγα/Φωτογραφία: Getty Images
0

Χιλιάδες άτομα έχουν εκκενώσει την πόλη της Μάλαγα, καθώς η Ισπανία προετοιμάζεται για νέο, ολέθριο χτύπημα της κακοκαιρίας «DANA», ενώ στη Βαλένθια υπάρχουν ακόμη 23 αγνοούμενοι από το προηγούμενο πέρασμα της «DANA», πριν δύο εβδομάδες, που σκόρπισε τον θάνατο .

Στην περιοχή Costa del Sol, στην ανατολική Ισπανία, οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση, που στάλθηκε με μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Μάλαγα για «ακραίο κίνδυνο βροχοπτώσεων». Η περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της Μαρμπέλλα, του Βελέζ και της Εστεπόνα, αναμένεται να αντιμετωπίσει τις χειρότερες επιπτώσεις από την κακοκαιρία.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Νοεμβρίου, οι αρχές επέκτειναν τον κόκκινο συναγερμό και στην περιοχή της Βαλένθια. 

Παράλληλα, μαζικός συναγερμός για έντονες βροχοπτώσεις υπάρχει πλέον και στην Καταλονία, με την μετεωρολογική υπηρεσία της περιοχής να κάνει λόγο για βροχές που θα φέρουν 40 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε μισή ώρα.

Κόκκινος συναγερμός σε Μάλαγα, Βαλένθια, Ταραγόνα

Επί του παρόντος, στις περιοχές της Μάλαγα, της Βαλένθια και νότια της Ταραγόνα έχει δοθεί κόκκινη προειδοποίηση, το μεγαλύτερο επίπεδο του συναγερμού που σημαίνει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, ενώ στην Καταλονία, όπου δόθηκε πορτοκαλί προειδοποίηση, ο βαθμός ανησυχίας είναι λίγο χαμηλότερος.

Ακόμη, η Αστούριας, η Καστίλλη και Λεόν και η Γαλικία υπόκεινται σε κίτρινη προειδοποίηση για βροχή, καταιγίδες, χιόνι ή θαλασσοταραχή.

Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία σε ολόκληρη τη νότια επαρχία της Μάλαγα έχουν κλείσει και περίπου 3.000 άνθρωποι που ζουν κοντά στον ποταμό Guadalhorce αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή όχι μόνο έχουν κάνει τους δρόμους ποτάμια, αλλά πλέον έχουν πλημμυρήσει και αρκετά τμήματα του κλινικού νοσοκομείου της Μάλαγα, με το προσωπικό να προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του νερού.

Η υπουργός Εργασίας καλεί τους πολίτες να μη μετακινηθούν στις δουλειές τους

«Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό και, επομένως, δε χρειάζεται να ρισκάρετε, δε χρειάζεται να πάτε στη δουλειά», δήλωσε η Γιολάντα Ντίαζ, υπουργός Εργασίας και δεύτερη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

H υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ατομικός, αλλά το να δουλεύει κανείς σε συνθήκες παρόμοιες με τα πρόσφατα γεγονότα στη Βαλένθια «θέτει επίσης την κοινωνίας σε κίνδυνο συλλογικά». Έτσι, η Ντίαζ επανέλαβε ότι κανείς «δε χρειάζεται να πάει στη δουλειά», διαβεβαιώνοντας τους εργαζόμενους ότι θα αποζημιωθούν για τις μέρες που απουσιάζουν από τα πόστα τους. 

Κρίσιμη η κατάσταση στην Μπεναμαργκόσα

Όπως αναφέρει η El Pais, ο ποταμός Μπεναμαργκόσα έχει υπερχειλίσει και ήδη πλημμυρίζει σπίτια και επιχειρήσεις στην ομώνυμη πόλη, ανατολικά της Μάλαγα. Ένας χείμαρρος από καλάμια και λάσπη έχει κατακλείσει το νότιο μέρος του δήμου, το οποίο είναι και το πιο κοντινό στην κοίτη του ποταμού.

Ακόμη, αυτός ο χείμαρρος έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες αβοκάντο και μάνγκο στην περιοχή, ενώ πολλά οχήματα έχουν παρασυρθεί από το ρεύμα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην πόλη και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο έχει κάνει έκκληση στα social media που παροτρύνει τους κατοίκους που κινδυνεύουν να «ανέβουν στους πάνω ορόφους των σπιτιών».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις - Το «παραθυράκι» των εισαγωγών

Η Ρωσία είναι η οικονομία με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, αλλά περισσότερα από τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη απομόνωσή της τα ράφια εξακολουθούν να είναι γεμάτα με δυτικά προϊόντα
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμέσες παρεμβάσεις

Διεθνή / Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμεσες παρεμβάσεις

Η σύγκρουση στο Σουδάν μετατρέπεται σε περιφερειακή κρίση, με την Τουρκία να στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό με drones και τα ΗΑΕ να ενισχύουν παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Διεθνή / Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία αδυνατεί να αναχαιτίσει την αύξηση των παράνομων διελεύσεων προς τη Βρετανία μέσω «θαλάσσιων ταξί» - Νέες τακτικές από κυκλώματα διακινητών και αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM