Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε 4,4 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές

Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε 4,4 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές Facebook Twitter
EPA
0

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κατέβαλε στις φορολογικές αρχές περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Η πληρωμή αυτή είναι η δεύτερη τους τελευταίους τρεις μήνες- σύμφωνα με την El Pais- και ερμηνεύεται ότι είναι μια προσπάθεια για να «τα βρει» με την Ισπανία, μετά τη φυγή του για το Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά.

Ο εθελοντικός διακανονισμός των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ- ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τόκοι και πρόστιμα- βασίζεται στις υποχρεώσεις του που σχετίζονται με ταξίδια και άλλες δαπάνες, τις οποίες κατέβαλε ίδρυμα από το οποίο επωφελήθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Χαβιέ Σάντσεζ- Χούνκο.

Τον Δεκέμβριο ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε στις ισπανικές φορολογικές αρχές περισσότερα από 678.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων φόρων και προστίμων. Στόχος της αυτής της καταβολής, σύμφωνα με την El Pais, ήταν ο διακανονισμός με την εφορία για φερόμενες παράνομες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να αποφύγει να του απαγγελθούν κατηγορίες σε έρευνα και να μπορέσει να επιστρέψει στην Ισπανία.

Οι εισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας έχουν ανοίξει αρκετές έρευνες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του τέως βασιλιά, μεταξύ των οποίων και εκείνες που σχετίζονται με ένα συμβόλαιο για τρένα υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Όταν ρωτήθηκε για τον Χουάν Κάρλος η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο για τις σχέσεις οποιουδήποτε πολίτη με τις φορολογικές αρχές. Συμπλήρωσε όμως: «Κανένας δεν επιτρέπεται να παραβιάσει τον νόμο. Αυτό το σχόλιο είναι ακόμη πιο σχετικό σήμερα».

Από την άλλη ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών και μέλος του Podemos, δεν ήταν τόσο συγκρατημένος. «Είναι εντυπωσιακό το πόσες πολλές εκπλήξεις αντιμετωπίζουμε κάθε μήνα με τις σκοτεινές- και παράνομες- οικονομικές κινήσεις που κάνει ο θεσμός που θα έπρεπε να είναι υπό τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο σε όλη τη δημοκρατία, καθώς είναι ο πιο προστατευμένος και προνομιούχος: η μοναρχία», έγραψε στο Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM