Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε 4,4 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές

Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε 4,4 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές Facebook Twitter
EPA
0

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κατέβαλε στις φορολογικές αρχές περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Η πληρωμή αυτή είναι η δεύτερη τους τελευταίους τρεις μήνες- σύμφωνα με την El Pais- και ερμηνεύεται ότι είναι μια προσπάθεια για να «τα βρει» με την Ισπανία, μετά τη φυγή του για το Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά.

Ο εθελοντικός διακανονισμός των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ- ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τόκοι και πρόστιμα- βασίζεται στις υποχρεώσεις του που σχετίζονται με ταξίδια και άλλες δαπάνες, τις οποίες κατέβαλε ίδρυμα από το οποίο επωφελήθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Χαβιέ Σάντσεζ- Χούνκο.

Τον Δεκέμβριο ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε στις ισπανικές φορολογικές αρχές περισσότερα από 678.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων φόρων και προστίμων. Στόχος της αυτής της καταβολής, σύμφωνα με την El Pais, ήταν ο διακανονισμός με την εφορία για φερόμενες παράνομες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να αποφύγει να του απαγγελθούν κατηγορίες σε έρευνα και να μπορέσει να επιστρέψει στην Ισπανία.

Οι εισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας έχουν ανοίξει αρκετές έρευνες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του τέως βασιλιά, μεταξύ των οποίων και εκείνες που σχετίζονται με ένα συμβόλαιο για τρένα υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Όταν ρωτήθηκε για τον Χουάν Κάρλος η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο για τις σχέσεις οποιουδήποτε πολίτη με τις φορολογικές αρχές. Συμπλήρωσε όμως: «Κανένας δεν επιτρέπεται να παραβιάσει τον νόμο. Αυτό το σχόλιο είναι ακόμη πιο σχετικό σήμερα».

Από την άλλη ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών και μέλος του Podemos, δεν ήταν τόσο συγκρατημένος. «Είναι εντυπωσιακό το πόσες πολλές εκπλήξεις αντιμετωπίζουμε κάθε μήνα με τις σκοτεινές- και παράνομες- οικονομικές κινήσεις που κάνει ο θεσμός που θα έπρεπε να είναι υπό τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο σε όλη τη δημοκρατία, καθώς είναι ο πιο προστατευμένος και προνομιούχος: η μοναρχία», έγραψε στο Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM