Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε 4,4 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές

Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε 4,4 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές Facebook Twitter
EPA
0

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κατέβαλε στις φορολογικές αρχές περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Η πληρωμή αυτή είναι η δεύτερη τους τελευταίους τρεις μήνες- σύμφωνα με την El Pais- και ερμηνεύεται ότι είναι μια προσπάθεια για να «τα βρει» με την Ισπανία, μετά τη φυγή του για το Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά.

Ο εθελοντικός διακανονισμός των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ- ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τόκοι και πρόστιμα- βασίζεται στις υποχρεώσεις του που σχετίζονται με ταξίδια και άλλες δαπάνες, τις οποίες κατέβαλε ίδρυμα από το οποίο επωφελήθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Χαβιέ Σάντσεζ- Χούνκο.

Τον Δεκέμβριο ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε στις ισπανικές φορολογικές αρχές περισσότερα από 678.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων φόρων και προστίμων. Στόχος της αυτής της καταβολής, σύμφωνα με την El Pais, ήταν ο διακανονισμός με την εφορία για φερόμενες παράνομες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να αποφύγει να του απαγγελθούν κατηγορίες σε έρευνα και να μπορέσει να επιστρέψει στην Ισπανία.

Οι εισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας έχουν ανοίξει αρκετές έρευνες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του τέως βασιλιά, μεταξύ των οποίων και εκείνες που σχετίζονται με ένα συμβόλαιο για τρένα υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Όταν ρωτήθηκε για τον Χουάν Κάρλος η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο για τις σχέσεις οποιουδήποτε πολίτη με τις φορολογικές αρχές. Συμπλήρωσε όμως: «Κανένας δεν επιτρέπεται να παραβιάσει τον νόμο. Αυτό το σχόλιο είναι ακόμη πιο σχετικό σήμερα».

Από την άλλη ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών και μέλος του Podemos, δεν ήταν τόσο συγκρατημένος. «Είναι εντυπωσιακό το πόσες πολλές εκπλήξεις αντιμετωπίζουμε κάθε μήνα με τις σκοτεινές- και παράνομες- οικονομικές κινήσεις που κάνει ο θεσμός που θα έπρεπε να είναι υπό τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο σε όλη τη δημοκρατία, καθώς είναι ο πιο προστατευμένος και προνομιούχος: η μοναρχία», έγραψε στο Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM