Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κατέβαλε στις φορολογικές αρχές περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

 

Η πληρωμή αυτή είναι η δεύτερη τους τελευταίους τρεις μήνες- σύμφωνα με την El Pais- και ερμηνεύεται ότι είναι μια προσπάθεια για να «τα βρει» με την Ισπανία, μετά τη φυγή του για το Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Αύγουστο, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά.

 

Ο εθελοντικός διακανονισμός των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ- ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τόκοι και πρόστιμα- βασίζεται στις υποχρεώσεις του που σχετίζονται με ταξίδια και άλλες δαπάνες, τις οποίες κατέβαλε ίδρυμα από το οποίο επωφελήθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Χαβιέ Σάντσεζ- Χούνκο.

 

Τον Δεκέμβριο ο Χουάν Κάρλος πλήρωσε στις ισπανικές φορολογικές αρχές περισσότερα από 678.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων φόρων και προστίμων. Στόχος της αυτής της καταβολής, σύμφωνα με την El Pais, ήταν ο διακανονισμός με την εφορία για φερόμενες παράνομες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να αποφύγει να του απαγγελθούν κατηγορίες σε έρευνα και να μπορέσει να επιστρέψει στην Ισπανία.

 

Οι εισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας έχουν ανοίξει αρκετές έρευνες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του τέως βασιλιά, μεταξύ των οποίων και εκείνες που σχετίζονται με ένα συμβόλαιο για τρένα υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

 

Όταν ρωτήθηκε για τον Χουάν Κάρλος η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο για τις σχέσεις οποιουδήποτε πολίτη με τις φορολογικές αρχές. Συμπλήρωσε όμως: «Κανένας δεν επιτρέπεται να παραβιάσει τον νόμο. Αυτό το σχόλιο είναι ακόμη πιο σχετικό σήμερα».

 

Από την άλλη ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών και μέλος του Podemos, δεν ήταν τόσο συγκρατημένος. «Είναι εντυπωσιακό το πόσες πολλές εκπλήξεις αντιμετωπίζουμε κάθε μήνα με τις σκοτεινές- και παράνομες- οικονομικές κινήσεις που κάνει ο θεσμός που θα έπρεπε να είναι υπό τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο σε όλη τη δημοκρατία, καθώς είναι ο πιο προστατευμένος και προνομιούχος: η μοναρχία», έγραψε στο Twitter.

 

Με πληροφορίες από Reuters