Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος θα πληρώσει 680.000 ευρώ για «φορολογικές εκκρεμότητες»

Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος θα πληρώσει 680.000 ευρώ για «φορολογικές εκκρεμότητες» Facebook Twitter
Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος πληρώνει 680 χιλ. ευρώ σε μία προσπάθεια επίλυσης των φορολογικών προβλημάτων (EPA)
0

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του στη σκιά ενός σκανδάλου τον περασμένο Αύγουστο, αναμένεται να πληρώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε μια προσπάθεια διευθέτησης των φορολογικών και νομικών του εκκρεμοτήτων.

Τέσσερις μήνες μετά την αναχώρησή του από την Ισπανία εν μέσω ενός οικονομικού σκανδάλου, ο πρώην βασιλιάς, σύμφωνα με δήλωση των δικηγόρων του έχει διευθετήσει την πληρωμή ενός λογαριασμού ύψους 678 χιλ. ευρώ, μεταξύ των οποίων τόκοι και πρόστιμα.

Σε δήλωσή τους, δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιστροφή των φόρων. Ωστόσο, η εφημερίδα El Pais αναφέρει ότι ο πρώην μονάρχης προσπάθησε θα διευθετήσει ορισμένες παράνομες συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, προκειμένου να αποφύγει τις καταγγελίες σε έρευνα εις βάρος του και να επιτρέψει στην Ισπανία.

«Εν πάση περιπτώσει, ο υψηλότατος βασιλιάς Χουάν Κάρλος παραμένει, όπως πάντα, στη διάθεση της φορολογικής υπηρεσίας για οποιαδήποτε διαδικασία κρίνει απαραίτητη», δήλωσαν οι δικηγόροι.

Εισαγγελείς στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έχουν ξεκινήσει αρκετές έρευνες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χουάν Κάρλος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη σύμβαση τρένων υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Τον Νοέμβριο, ο Χουάν Κάρλος βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες καταγγελίες για εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς, ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε από τους εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου να ερευνήσουν το ζήτημα. Ο Χουάν Κάρλος πλέον, ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τότε που έφυγε από την Ισπανία.

Μέσω των δικηγόρων του, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να σχολιάσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς. Οι Ισπανοί μονάρχες έχουν ασυλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, αλλά η παραίτηση του Χουάν Κάρλος το 2014 τον αφήνει δυνητικά εκτεθειμένο σε ενδεχόμενη δίωξη.

Με πληροφορίες των Financial Times/Guardian


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM