Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί»

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μετατρέπουν την περιοχή του Κόλπου σε «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί», σύμφωνα με το  Αλ Τζαζίρα.

Η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο μέσω του Στενού του Χορμούζ έχει γίνει το επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από μια διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις προκειμένου να στραγγαλίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.

Έπειτα από εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε έξι δεξαμενόπλοια τον Μάιο και τον Ιούνιο και τη σύλληψη από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια ναυτική αποστολή ασφαλείας στον Κόλπο, μαζί με τη Βρετανία, για να προστατεύσουν εμπορικά πλοία. Σε σημεία της συνέντευξής του, που μετέδωσε το εδρεύον στο Κατάρ Al Jazeera, ο Ζαρίφ ανέφερε πως το Στενό είναι «μικρό, θα καταστεί λιγότερο ασφαλές καθώς ξένα (πολεμικά) πλοία αυξάνουν την παρουσία τους σε αυτό».

«Η περιοχή έχει γίνει πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί επειδή η Αμερική και οι σύμμαχοί της την πλημμυρίζουν με όπλα», είπε. Ο Ζαρίφ, που έφθασε στην Ντόχα χθες Κυριακή, συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, για συνομιλίες προκειμένου να διαβιβάσει το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ. Το Κατάρ, που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, προσπαθεί να αποφύγει την εμπλοκή του στην κλιμακούμενη διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Το Ιράκ, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη, προειδοποίησε σήμερα ότι η ανάπτυξη των δυτικών δυνάμεων πυροδοτεί την ένταση στην περιοχή. «Τα κράτη του Κόλπου μπορούν από κοινού να διασφαλίσουν τη διέλευση των πλοίων», ανέφερε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ-Χακίμ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ιράκ επιδιώκει να μειώσει την ένταση στην περιοχή μας μέσω ψύχραιμων διαπραγματεύσεων... Η παρουσία δυτικών δυνάμεων στην περιοχή θα αυξήσει την ένταση», είπε.

Τον περασμένο μήνα οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το Stena Impero, κοντά στο Στενό για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφού η Βρετανία είχε συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. Η διαμάχη με τα δεξαμενόπλοια έχει εμπλέξει τη Βρετανία στη διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, που θέλουν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες πιέζουν για μια πιο σκληρή πολιτική απέναντι στο Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM