Ιράν: Οι αρχές χρησιμοποιούν drones και κάμερες ασφαλείας για να επιβάλουν τη χιτζάμπ

Το Ιράν χρησιμοποιεί drones και AI για να επιβάλει τη χιτζάμπ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Ιράν χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να επιβάλει στις γυναίκες πολίτες τη συμμόρφωση με τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της ισλαμικής δημοκρατίας.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας χρησιμοποιούν μια στρατηγική «κρατικά υποστηριζόμενης αυτοδικίας» για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν ειδικές εφαρμογές τηλεφώνων για να καταγγέλλουν γυναίκες για υποτιθέμενες παραβιάσεις του κώδικα ενδυμασίας σε ιδιωτικά οχήματα, όπως ταξί και ασθενοφόρα.

Η νέα τους έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και καμερών ασφαλείας για την παρακολούθηση της τήρησης της χιτζάμπ στην Τεχεράνη και στο νότιο Ιράν.

Για τις γυναίκες που αψηφούν τους νόμους ή διαμαρτύρονται εναντίον τους, οι συνέπειες είναι σοβαρές, όπως σύλληψη, ξυλοδαρμός ή ακόμη και βιασμός υπό κράτηση.

Τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Διεθνούς Αποστολής Διαπίστωσης Γεγονότων για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έρχονται αφού πέρυσι ο θεσμός διαπίστωσε ότι η θεοκρατία της χώρας ήταν υπεύθυνη για τη «σωματική βία» που οδήγησε στο θάνατο υπό κράτηση της Mahsa Amini το 2022.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι η 22χρονη Κούρδισσα ξυλοκοπήθηκε ά από την αστυνομία ηθών κατά τη σύλληψή της, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν ότι κακοποιήθηκε και κατηγόρησαν την «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια» για τον θάνατό της. Η δολοφονία της πυροδότησε ένα μαζικό κύμα διαμαρτυριών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τις απειλές του κράτους για βίαιη σύλληψη και φυλάκιση.

«Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη των διαδηλώσεων τον Σεπτέμβριο του 2022, οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Ιράν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστηματικές διακρίσεις, στο νόμο και στην πράξη, που διαπερνούν όλες τις πτυχές της ζωής τους, ιδίως όσον αφορά την επιβολή του υποχρεωτικού χιτζάμπ», αναφέρεται στην έκθεση.

«Το κράτος στηρίζεται όλο και περισσότερο στην κρατικά χρηματοδοτούμενη αυτοδικία σε μια προφανή προσπάθεια να στρατολογήσει επιχειρήσεις και ιδιώτες στη συμμόρφωση με τη χιτζάμπ, παρουσιάζοντάς το ως πολιτική ευθύνη».

Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ακάλυπτων γυναικών

Στο Πανεπιστήμιο Amirkabir της Τεχεράνης, οι αρχές εγκατέστησαν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στην πύλη εισόδου για να εντοπίζουν επίσης τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακόμη, οι κάμερες παρακολούθησης σε μεγάλους δρόμους του Ιράν χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση ακάλυπτων γυναικών.

Η εφαρμογή όπου οι πολίτες καταγγέλλουν γυναίκες χωρίς χιτζάμπ

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι απέκτησαν την εφαρμογή κινητού τηλεφώνου «Nazer» που προσφέρει η ιρανική αστυνομία, η οποία επιτρέπει σε «ελεγμένα» μέλη του κοινού και της αστυνομίας να αναφέρουν ακάλυπτες γυναίκες σε οχήματα, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, λεωφορείων, βαγονιών του μετρό και ταξί.

«Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν την τοποθεσία, την ημερομηνία, την ώρα και τον αριθμό πινακίδας του οχήματος στο οποίο συνέβη η υποτιθέμενη παράβαση της υποχρεωτικής χρήσης χιτζάμπ, η οποία στη συνέχεια ''σημειώνει'' το όχημα στο διαδίκτυο, ειδοποιώντας την αστυνομία», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη συνέχεια αποστέλλεται ένα γραπτό μήνυμα στον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη του οχήματος, προειδοποιώντας τον ότι βρέθηκε να παραβιάζει τους νόμους περί υποχρεωτικού χιτζάμπ. Τα οχήματα μπορούν να κατασχεθούν για την αγνόησή των προειδοποιήσεων, προστίθεται.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ πήραν συνεντεύξεις από σχεδόν 300 θύματα και μάρτυρες και εξέτασαν σε βάθος το δικαστικό σύστημα του Ιράν, το οποίο, όπως είπαν, στερείται πραγματικής ανεξαρτησίας. Τα θύματα βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων διώκονταν επίσης, ενώ οι οικογένειές τους «εκφοβίζονταν συστηματικά», σύμφωνα με την έκθεσή τους.

Βρήκαν επίσης στοιχεία για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις τριών παιδιών και τριών ενηλίκων διαδηλωτών, που αργότερα απορρίφθηκαν από το κράτος ως αυτοκτονίες.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης πρόσθετες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της κράτησης, αναφέροντας την περίπτωση μιας συλληφθείσας γυναίκας που ξυλοκοπήθηκε σοβαρά, υποβλήθηκε σε δύο εικονικές εκτελέσεις, βιάστηκε και στη συνέχεια βιάστηκε ομαδικά.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 18 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM