Ιράν: Ο Τραμπ «δεν είναι διανοητικά ικανός» να ασκεί το αξίωμα του προέδρου

Ιράν: Ο Τραμπ «δεν είναι διανοητικά ικανός» να ασκεί το αξίωμα του προέδρου Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «ένα διπλωματικό σόου», μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Η απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία είναι ένα διπλωματικό σόου (...) Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του (...) Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια (...) Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Λαριτζανί.

«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε.

Εξάλλου ο Λαριτζανί εκτίμησε ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan.

Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος, φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Όμως αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».

Εξάλλου η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν, εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.

«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί (...) Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πάντως Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ εν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο.

«Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση (...) η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM