Ιράν: Ο Τραμπ «δεν είναι διανοητικά ικανός» να ασκεί το αξίωμα του προέδρου

Ιράν: Ο Τραμπ «δεν είναι διανοητικά ικανός» να ασκεί το αξίωμα του προέδρου Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «ένα διπλωματικό σόου», μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Η απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία είναι ένα διπλωματικό σόου (...) Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του (...) Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια (...) Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Λαριτζανί.

«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε.

Εξάλλου ο Λαριτζανί εκτίμησε ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan.

Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος, φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Όμως αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».

Εξάλλου η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν, εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.

«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί (...) Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πάντως Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ εν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο.

«Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση (...) η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM