Το Ιράν καταδίκασε σε θάνατο δυο γκέι ακτιβίστριες για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας»

Το Ιράν καταδίκασε θάνατο δυο γκέι ακτιβίστριες για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» Facebook Twitter
0

Η Γαλλία καταδίκασε τις θανατικές ποινές που εξέδωσε το Ιράν εναντίον δύο γκέι ακτιβιστριών με την κατηγορία της προώθησης της ομοφυλοφιλίας, με τις ασυνήθιστες ετυμηγορίες να έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Οι δύο γυναίκες, Zahra Sedighi Hamedani, 31 ετών και Elham Chubdar, 24 ετών καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της βορειοδυτικής πόλης Urmia, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTQ+. 

Καταδικάστηκαν για «διασπορά διαφθοράς» – μια κατηγορία που επιβάλλεται συχνά σε άτομα που παραβιάζουν τους νόμους της Σαρία, ανέφερε η οργάνωση Hengaw Kurdish. 

«Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για τις θανατικές ποινές που εξέδωσε το Ιράν για την Elham Chubdar και την Zahra Sedighi Hamedani», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση, τονίζοντας την καθολική αντίθεσή του στη θανατική ποινή αλλά και την υποστήριξη του στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Οι ποινές είναι εξαιρετικά αυστηρές, με τους ακτιβιστές να λένε ότι δεν θυμούνται ποτέ να έχει διαταχθεί εκτέλεση γυναίκας λόγω της σεξουαλικότητας της στο Ιράν.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένη» με τις κατηγορίες και εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι καταδίκες και οι ποινές τους έχουν χαρακτήρα διακρίσεων, προσθέτοντας ότι «οι ζωές τους μπορούν να σωθούν με άμεσες και έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών».

Εδώ και μήνες υπάρχει ανησυχία για την τύχη της Sedighi Hamedani, γνωστής και ως Sareh, μιας εξέχουσας Ιρανής ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας.

Συνελήφθη τον Οκτώβριο από τις ιρανικές αρχές, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στη γειτονική Τουρκία αφού επέστρεψε στο Ιράν από το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου είχε εγκατασταθεί.

Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται στο Ιράν με τον ποινικό κώδικα να ποινικοποιεί ρητά τη σεξουαλική συμπεριφορά ομοφυλοφίλων τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Πριν φύγει από το Ιρακινό Κουρδιστάν, η Sedighi Hamedani είχε στείλει βίντεο στην ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα 6Rang, για να δημοσιοποιηθούν σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να φτάσει σε ασφαλές μέρος.

«Εμείς, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, υποφέρουμε. Είτε στον θάνατο ή στην ελευθερία, θα παραμείνουμε πιστοί στον εαυτό μας», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο.

«Ελπίζω να φτάσω στην ελευθερία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας επίσης ότι είχε βασανιστεί με μεθόδους, όπως ηλεκτροπληξία, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Ακτιβιστές κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης καταστολής που επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας επίθεσης κατά της θρησκευτικής μειονότητας των Μπαχάι, μιας αύξησης των εκτελέσεων και των συλλήψεων ξένων υπηκόων.

Με πληροφορίες από Times of Israel

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ενεργοβόρα και τα σπάνια ορυκτά που απαιτούνται για τις μπαταρίες τους δεν επαρκούν

Διεθνή / Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ενεργοβόρα και τα σπάνια ορυκτά που απαιτούνται για τις μπαταρίες τους δεν επαρκούν

Αντιφατικό, όμως η εξόρυξη των πρώτων υλών για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολλαπλάσια ενεργοβόρα - Για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζονται 7 φορές πιο πολλά σπάνια ορυκτά απ' όσα για ένα συμβατικό
NEWSROOM
Η Φρανκφούρτη είναι η πρώτη πόλη στη Γερμανία που στολίστηκε για το Ραμαζάνι

Διεθνή / Η Φρανκφούρτη είναι η πρώτη πόλη στη Γερμανία που στολίστηκε για το Ραμαζάνι

Η πράσινη δήμαρχος δήλωσε ότι η Φρανκφούρτη, όπου ζουν περίπου 150.000 μουσουλμάνοι και αποτελούν το 15% του συνολικού πληθυσμού, είναι κατά του αντιμουσουλμανικού ρατσισμού και του αντισημιτισμού
NEWSROOM