Ιράν: Εκτελέστηκαν τρεις άνδρες που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράν: Εκτελέστηκαν τρεις άνδρες που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
Οι τρεις εκτελεσθέντες - Φωτ.: Guardian
0

Το Ιράν εκτέλεσε τρεις άνδρες που κατηγορούνταν για την εμπλοκή στο θάνατο τριών μελών των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι Σαλέχ Μιρχασέμι, Ματζίντ Καζέμι και Σαίντ Γιακούμπι εκτελέστηκαν το πρωί της Παρασκευής, όπως ανέφερε το πρακτορείο Tasnim. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι φήμες φούντωναν για την επικείμενη εκτέλεσή τους.

Προσωπικότητες του πολιτισμού εντός και εκτός του Ιράν, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, καλούσαν τις τελευταίες εβδομάδες να μην εφαρμοστεί η απόφαση για θανατική ποινή. Οι ιρανικές αρχές κατηγορούνταν ότι δεν προσκόμισαν αρκετά στοιχεία για την ευθύνη των τριών ανδρών στο θάνατο των τριών μελών των δυνάμεων ασφαλείας. 

Υποστηρικτές αλλά και συγγενείς των τριών ανδρών πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις έξω από τη φυλακή Dastgerd στο Ισπαχάν σε ένδειξη αλληλεγγύης. 

Αμέσως μετά την εκτέλεσή τους την Παρασκευή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν βιντεοσκοπημένες αναρτήσεις που παρουσιάστηκαν ως ομολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είχαν αποσπαστεί με βασανιστήρια.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν απαγχονιστεί για εμπλοκή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν από τον Σεπτέμβριο μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί.  Δεκάδες άλλοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Οι τελευταίες εκτελέσεις «πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες» για την Τεχεράνη, διαφορετικά δεκάδες «άλλοι διαδηλωτές θα κινδυνεύσουν», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμίρι-Μογκαντάμ, διευθυντής της ομάδας Ιρανικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHR) με έδρα τη Νορβηγία. «Πρέπει να δώσουμε στους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να καταλάβουν ότι οι εκτελέσεις διαδηλωτών δεν θα γίνουν ανεκτές», έγραψε στο Twitter.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM